Aan de strijkstok

Soms blijft er te
veel aan hangen

De titel doet vermoeden dat er hier sprake is van onreglementair incasseren van gelden die normaal gesproken bij iemand anders thuishoren.

Er blijft wat aan de strijkstok hangen dus, maar zo negatief als de titel doet vermoeden is het nu ook weer niet.

 

Marge weggeven

Het is niet ongebruikelijk dat ondernemers wat van hun marge weggeven aan derden. Dat deed ik in ieder geval nog wel eens bij mensen die mij daadwerkelijk opdrachten of opdrachtgevers hadden bezorgd. Niets mis mee. Ik probeerde daar ook heel helder over te zijn naar die betreffende ‘acquisiteurs’.

In onze jaarlijkse begroting is immers ook ruimte voor acquisitie ingebouwd en van de beschikbare overhead een procent of 3 weggeven is dan ook prima te doen. Als er werk door derden binnen wordt gebracht hoef ik daar immers zelf veel minder tijd en energie in te steken en dus mag die ander daar best voor beloond worden.

Die beloning ging daarbij nooit ten koste van de prijs aan de client. Die prijs was dezelfde als zonder een dergelijke acquisitieafspraak. De client merkt dus geen verschil.

Het onderste uit de kan

Laatst echter kreeg ik een aanbod dat in beginsel wel leuk klonk, totdat ik de financiële consequenties te horen kreeg. De partij in kwestie wilde wel onze diensten bij, een voor ons nog minder goed bekende markt onder de aandacht brengen. Prachtig, dacht ik eerst. Totdat ik hoorde wat me dat zou kosten. 15% meneer!

Dat kan toch helemaal niet. Stel je voor dat ik in goede jaren tot soms 8% winst weet te draaien, maar helaas is dat al een paar jaar niet meer zo, en tel daarbij de eerder genoemde 3% op (die komen anders ook uit de kosten en niet uit de winst), dan zou ik tot 11% kunnen gaan. Ik verdien dan echter helemaal niets meer en werk dus alleen nog om kosten dekkend te zijn!! Laat staan dat ik 15% zou kunnen missen.

Dat noem ik dan het onderste uit de kan halen. Dat gaat een keer fout. Iedereen die hier wel in mee gaat kan eenvoudig niet langer eerlijk zijn. Of niet eerlijk naar zichzelf omdat er zelfs onder de kostprijs diensten of producten worden geleverd of niet eerlijk naar de klanten die gewoon te veel betalen!

Want zeg nu eerlijk, niemand gaat het volhouden onder de kostprijs te werken en dus moet het bovenop de prijs worden gezet en dus betaald de client te veel. Links of rechts om, dat komt ergens een keer boven tafel.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *