De lage drempel

Afslag gemist?

Passende titel dacht ik zo voor een kroeg of natuurlijk voor een bouwmanager, dat ben ik immers van oorsprong.

Ik was er trots op als we dat ergens voor elkaar kregen; lage drempels, of beter nog; geen drempels.

Toen ik nog actief was in de retail was een winkel bouwen zonder drempels de ultieme uitdaging. Een winkel bouwen waar je pas in de gaten had dat je er al binnen was gewandeld als dat al gewoon gebeurt was.

Ik vond het dan ook geweldig dat ik, eenmaal gestart met personeel, ook een zeer laagdrempelig kantoor had. Een kantoor waar er geen enkele belemmering leek te bestaan voor mijn medewerkers om binnen te stappen en in gesprek te gaan. Ik was (en ben volgens mij) geen manager die zijn club Top-Down aanstuurt, maar toch nam ik daar ergens onderweg een andere afslag als bedoeld.

De weg kwijt? 

Nee, dat ook weer niet. Maar er is duidelijk wel iets veranderd de afgelopen jaren. Ik had eigenlijk de route willen nemen waarbij ik nog steeds dichter bij mijn personeel zou staan. Maar ergens is er kennelijk een vluchtheuveltje opgedoemd die maakte dat we wat uit elkaar gingen en dat is nooit meer bij elkaar gekomen.

Het is lastig om nu vast te stellen waar dat aan ligt, maar ik heb getracht dat toch te doen.

  • We werden te groot? Te veel personeelsleden betekende wat meer afstand, al was het maar omdat onze gezamenlijke lunch in ons woonhuis verviel.
  • We kregen nieuwe medewerkers en die bezagen mij, bij binnenkomst in de club, vanuit hun eigen perspectief. Vanuit wat ze zelf daarvoor gewend waren. Kortom als hun baas.
  • De omstandigheden maakten soms dat ik me wel degelijk als baas moest profileren. Dat ik wel degelijk handelde als de werkgever die ik natuurlijk ook gewoon was.
  • Mijn karakter laat een langdurige ‘joviale’ onderlinge verhouding niet toe.

Veranderingen onontkoombaar
Kortom er was sprake van verandering en ik vermoed dat dit een natuurlijk proces is geweest. Dat ik hoe dan ook wat meer afstand heb gecreëerd tussen mezelf en de medewerkers. Dat vind ik niet echt leuk of fijn, maar het is een gegeven waar ik mee heb leren leven.

Maar als ik ooit zou mogen teruggaan naar een specifiek leuk aspect uit mijn ondernemersbestaan, dan stond die lage drempel toch wel hoog op het lijstje.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *