De ontwikkeling van een ondernemer

controle van de jaarcijfers

Ik heb als ondernemer jarenlang gedacht dat ik nog steeds zo ontzettend veel te leren had en eerlijk gezegd ……. dat denk ik nu nog.

Ik heb nog steeds het gevoel, elke dag weer dat ik de luiers (als ondernemer dan hè) nog nauwelijks ontgroeid ben. Maar er is een nuance opgetreden.

Ik ben er namelijk ook achter dat ik inmiddels ook een schat aan ervaring met me meedraag.

Delen
Vooral sinds ik ben gestart met personeel, toch al weer meer dan13 jaar geleden, ontstond een kentering. Langzaam maar zeker groeit dan het besef dat je in de loop der jaren gewoon veel kennis hebt opgedaan, in je eigen vak, maar zeker ook als ondernemer.

Die kennis uit je vak kun je natuurlijk delen binnen je bedrijf, maar die kennis als ondernemer laat zich wat moeilijker delen en dat is zonde. Nu ben ik begonnen dat anders te doen. Ik deel die kennis middels deze blogs. Boze tongen zullen beweren dat ik dat vooral doe om mijn gram te spuien tijdens deze crisis, maar dat is nonsens. Het is meer dan dat.

Oorzaak en gevolg
De oorzaak dat ik er precies nu mee ben begonnen ligt ongetwijfeld wel bij de huidige omstandigheden. Ik gebruik het bloggen namelijk ook als een uitlaatklep om zaken te delen, alhoewel grote aantallen blogs wellicht alleen maar geschreven en nooit gepubliceerd zullen worden. De risico’s en gevolgen voor mezelf zijn eenvoudig te groot.

Het delen van die kennis, positief en negatief leeft echter al vele jaren. Er was eenvoudig een katalysator nodig om me te laten starten met bloggen. Ik kan het jullie alleen maar aanraden.

Nu nog zoeken naar een modus om dat delen wellicht nog wat actiever te doen, dan alleen met blogs. Suggesties?

2 Responses to De ontwikkeling van een ondernemer

 1. Henk de Folter says:

  Hallo Fred, het delen van kennis kan natuurlijk op heel veel manieren, deze blog is daarvan een voorbeeld.

  Delen met “lotgenoten” werkt erg goed, je hebt het zelf ervaren tijdens je deelname aan Plato. Ik haal hier ook even een statement aan van Jan-Willem Withagen, wat staat op de Plato website.

  “PLATO is bij uitstek geschikt om kleine en grote vraagstukken die je als ondernemer tegenkomt, met medelotgenoten te delen. Met PLATO heb je een klankbord voor alle beslommeringen rondom het ondernemen en krijg je een voorsprong als ondernemer.”

  Ik hoop dat je me dit stukje reclame voor Plato niet kwalijk neemt, het is tenslotte voor een goed doel.

  Henk de Folter

 2. Fred Rommens says:

  Dank voor je reactie Henk, Leuk ook dat je refereert aan de Plato bijeenkomsten, ik heb er goede herinneringen aan, en natuurlijk mag je daartoe wel wat reclame maken. Het is voor elke ondernemer een mooie stap in zijn of haar ontwikkeling als je daar een keer aan kunt deelnemen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *