De “Open Deuren” van netwerken

Verbinden

In rap tempo zie ik om me heen de netwerkers veranderen en daardoor ook het netwerken. Ik ben zelf op zoek gegaan naar alternatieve vormen en zie om me heen dat er velen met mij zijn die andere wegen in slaan.

Toch zijn er ook die nog min of meer ‘oude’ netwerkvormen aanhouden en promoten. Dat kan, dat mag en voor vele lijkt het ook prima te werken, maar mag ik me dan toch af en toe een beetje verzetten tegen enkele van die dogma’s of open deuren van het netwerken.

Wees onvriendelijk, kil en onbetrouwbaar!

Niet helemaal wat je als advies zou verwachten natuurlijk maar het tegenovergestelde kwam ik wel tegen: “Wees vriendelijk, warm en eerlijk” en dat is zo’n open netwerkdeur dat het haast lachwekkend is natuurlijk. Alsof men ooit zou prediken dat je onpersoonlijk, afstandelijk en een liegbeest zou moeten zijn. Het spreekt toch voor zich dat je niet als een hork wenst over te komen! Ik zou er overigens liever aan toevoegen dat je vooral jezelf zou moeten zijn. Men prikt er onmiddellijk doorheen als je jezelf anders voordoet dan je bent.

Help anderen!

Ja natuurlijk! Zeg ik dan. Vele netwerkgoeroes prediken dat al jaren en daar is op zichzelf niets mis mee. Maar als men steeds maar loopt te verkondigen dat ‘Geven’ het Nieuwe Netwerken is gaan toch even mijn nekharen overeind staan. Ik kom namelijk ondernemers tegen die ‘geven’ als acquisitiemodel lijken te hebben ingevoerd. Als ik maar genoeg geef komt er vast wel iets terug. Misschien hebben ze nog wel gelijk ook, maar oprechte netwerkers, ondernemers geven niet met dat doel. Die geven uit overtuiging dat ze als ondernemers, zzp’ers best van meerwaarde mogen zijn voor de maatschappij. Dat hun ‘geven’ oprecht is en dus zonder bijbedoeling maakt het verschil en misschien ben ik dan naïef, maar tegelijk er 100% van overtuigd dat men deze ondernemers meer waardeert als hen die het ‘Geven’ als marketing instrument gebruiken.

Heb altijd visitekaartjes bij je!!

NEE!! Laat vanaf nu je visitekaartjes juist eens thuis. Niet doen. Niet meenemen die krengen. Ja, dat is een stokpaardje van me, maar ik spreek echt uit ervaring als ik vertel dat ik geen waardevol nieuw contact heb gemist omdat ik geen kaartjes meer bij me had. Waarom in hemelsnaam nog die kaartjes. Als je een echt waardevol gesprek voert met een nieuwe relatie dan onthoud je dat. Dan link je na afloop op enig social media kanaal. Via LinkedIn heb je bijvoorbeeld meteen elkaars gegevens en deze zijn vrijwel altijd actueel. Als men mij moet herinneren op basis van een kaartje dan heb ik iets helemaal fout gedaan. Dan mogen ze me ook vergeten.

6 Responses to De “Open Deuren” van netwerken

 1. Tino Ruijs says:

  Goed stuk. Helemaal eens ook wat betreft de visitekaartjes!

 2. Jochem says:

  Herkenbaar, Fred!

  Afgelopen vrijdag, op een opening. Ik voelde me wel een beetje kaal zo zonder visitekaartjes op zak (echt vergeten). Super leuke kennismaking gehad, over andere zaken gesproken dan wanneer we de kaartjes al binnen 5 minuten hadden uitgewisseld.

  Jezelf zijn: DAT zouden meer mensen moeten doen….. Niet doen of zeggen wat je denkt dat de ander wil zien of horen. Het beste wat je kunt zijn is jezelf. En van daaruit kun je nadenken over hoe je een betere versie van jezelf kunt worden.

 3. Helenaal mee eens Fred. Ben bezig aan mijn laatste visitekaartjes en een reden des temeer om geen nieuwe te bestellen ! Welke zanger zong ooit eens “ben jezelf broeder, ben jezelf …… ” ?

 4. Fred Rommens says:

  Dank allen en toch wel bijzonder dat steeds meer mensen mijn ‘kijk op visitekaartjes’ lijken te onderschrijven. Eens kijken of de echt interessante mensen het aandurven zonder kaartjes op stap te gaan. Overigens Jochem, je hebt gelijk natuurlijk. Het beste wat je kunt zijn is jezelf, maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik dat ook pas sinds enkele jaren echt ben.

 5. Jochem says:

  Herkenbaar, Fred. Ik kan niet zeggen dat ik dat zakelijk gezien al jaren ben. Maanden komt meer in de buurt. Of misschien wel zolang als dat ik mijn baard heb laten groeien ;-)

  Overigens denk ik wel dat ‘jezelf zijn’ niet betekent dat je jaar in en jaar uit dezelfde persoon bent. Je leert door ervaringen en stelt op sommige gebieden je mening bij, waardoor je ook weer anders kunt reageren op een soortgelijke situatie, als dat je eerst deed. En dat is goed.

 6. Fred Rommens says:

  Jezelf zijn is wat het al zegt; Jezelf zijn. Hoe dat dan ook op enig moment is natuurlijk.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *