De zin en onzin van adviseurs

Het is een advies :)

Ik heb in mijn bestaan als ondernemer vele adviseurs meegemaakt. Ik ken ze in alle soorten en maten en steeds kom ik weer tot de ontdekking dat je het als ondernemer uiteindelijk zelf moet doen. Heb je dan geen adviseurs nodig? Zeker wel, maar de inzet ervan zul je wat anders moeten structureren is mijn ervaring.

Waar is een adviseur voor?
Die vraag is essentieel voor de inzet van de adviseur. Een adviseur is er om te adviseren, zeg je dan. Precies! Laat hem/haar dan ook adviseren! Vele adviseurs doen dat namelijk niet. Vele adviseurs nemen namelijk het hele werk over en dat doen ze omdat wij als ondernemers, zp’ers dat wel fijn vinden.

Dat begint bij het meest voor de hand liggende voorbeeld. Een accountant is in mijn ogen een financieel adviseur. Laat hem dan ook adviseren. Laat hem dan niet meteen je complete administratie verzorgen. Doe dat zelf en als dat niet lukt, huur er een veel betaalbaarder administratiekantoor voor in, maar laat die accountant je op financieel gebied adviseren!

Er zijn ook vele communicatieadviseurs en nu heb ik het geluk gehad met een goede en nog heel fijne en leuke communicatieadviseuse te hebben mogen werken. Zij adviseerde ons en liet ons vervolgens wel steeds zelf het werk doen. Ze was onze sparringpartner, maar nam niet de communicatie over. Dat liet ze waar het hoort, bij ons.

Gemakzucht
Ook ik dacht als ondernemer vaak dat het wellicht gemakkelijk zou zijn als een adviseur je werk uit handen zou nemen. Ook ik vond dat vaak wel prettig, maar gaf daarmee een stuk van mezelf of tenminste van mijn bedrijf uit handen en dat is gewoon geen goed idee.

Neem je bijvoorbeeld een HR adviseur, laat hem of haar adviseren, maar ga gesprekken met je personeel gewoon zelf of met eigen mensen aan. Dat laat je die adviseur niet doen! Wat ze er ook van zeggen, zij kennen je mensen niet zo goed als dat je ze zelf kent.

Dit fenomeen kun je op elke adviseur projecteren. Elke adviseur heeft zijn rol, maar hoort niet het werk meteen over te nemen. Dat moet je hen zeker niet altijd kwalijk nemen trouwens. Daar ben je immers zelf bij.

3 Responses to De zin en onzin van adviseurs

 1. Fred,

  Ik ben het eens met je stelling. De definitie van een adviseur is daarin wel doorslaggevend. Ik zou voor deze discussie onderscheid willen maken tussen adviseurs, (kennis)partners en leveranciers.

  Een (kennis)partner is een partij die je inschakelt in een tak van sport die je niet in huis hebt, waar je zelf geen verstand van hebt en waar je geen idee hebt waar je moet beginnen. Zo’n partner helpt je het traject af te bakenen (advies) en speelt een belangrijke rol in de uitvoering. Denk bijvoorbeeld aan juridische kwesties waar papierwerk e.d. een belangrijke component kan zijn.

  De definitie van een leverancier is misschien een open deur. Ik vind deze definitie voor de vergelijking wel relevant: een leverancier is een partij die je het werk uit handen neemt. Denk aan ICT; steeds vaker wordt de automatisering uitbesteed aan een leverancier die je netwerk en beheer (en zelfs applicaties uit de muur) als dienst aanbiedt. Als ondernemer bepaal jij hoe die dienstverlening eruit moet zijn en kies je de partij die voldoet aan jouw eisen en wensen. Daar zit mogelijk een adviestraject voor om je te helpen die eisen en wensen te definiëren.

  Ik denk dat een adviseur (op welk gebied dan ook) je zou moeten helpen bij het definiëren van je doelstelling en je moet begeleiden op je pad naar het behalen van die doelstelling. In mijn ogen zou de uitvoering inderdaad meer bij de organisatie zelf moeten liggen. Anders kies je immers voor (gedeeltelijke) uitbesteding van zo’n traject en is het meer dan advies alleen. In mijn ogen betreft dat dan het inschakelen van een (kennis)partner. En daar hoeft niets mis mee te zijn. Waar het hier om gaat, is dat je als ondernemer goed kunt inschatten wat de kosten en baten zijn van zo’n traject. Vraag vooraf aan de betreffende adviseur of partner om die kosten en baten glashelder te benoemen en daar een inschatting van te maken.

  Zeer relevant artikel waar veel ondernemers mee stoeien denk ik!

  Groet, Marco Janssen
  Adviseur/(kennis)partner ;-)

 2. Jacqueline de Theije says:

  so true, Fred.
  Daarom noem ik mezelf voortaan “oorzaakdeskundige”. Ik kom om licht in de zaak te brengen en advies te geven over wat de ondernemer zou kunnen doen. Ik heb veel advieswerk gedaan bij grote bedrijven en die waren altijd verbaasd dat ik zo snel klaar was. Rapporten kon schrijven in 20 A4-tjes ipv 369 pagina’s. Dat komt voornamelijk doordat ik hen zelf aan het werk zet. Scheelt hun een hoop kosten en ik kan weer naar een volgende opdracht. Als iedereen het zo zou doen zou er ook veel meer werk zijn voor ‘adviseurs, dan is het ook betaalbaar!
  We zijn het weer roerend met elkaar eens :-)

 3. Fred Rommens says:

  Mooi, prachtig zelfs als de reacties langer zijn dan mijn blog.

  Dank je wel Marco en de nuancering die je aanbrengt is geheel terecht. Er volgt zeker nog een keer een blog over ‘adviseurs’ die een absolute meerwaarde hebben opgeleverd. Over het algemeen echter, en inderdaad Jacqueline, daarin zitten we op 1 lijn, vind ik dat ondernemers niet te snel zaken uit handen zouden moeten geven en zich alleen moeten laten coachen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *