Een dikke huid

Allemaal een dikke huid

Als ondernemer dien je een dikke huid te hebben. Als een olifant stap ik dan ook door het leven.

Mij kunnen ze niets maken en wat ze ook zeggen ik kan het hebben. Het hoort er nu eenmaal bij.

Duh! Wat een nonsens. Volgens mij ben ik ook net een mens.

Het belang van de onderneming

In het belang van de zaak dien je veel te accepteren. Moet je soms je tong inslikken om eerst tot tien te tellen en pas dan te reageren. Te reageren op onbegrip uit de eigen gelederen, reageren op uitspraken van cliënten, of reageren op aantijgingen of uitspraken van partners.

Allemaal met in het achterhoofd dat tot tien tellen en vooral diplomatieke antwoorden in het belang zijn van je bedrijf, je werk en uiteindelijk jezelf. Misschien zelfs wel niet reageren in het belang van …

Niet zelden overkomt het mij dat zich situaties voordoen dat ik niet zeg wat ik zou willen zeggen. Niet reageer zoals ik zou willen reageren.

Mijn belang

Wordt het niet eens tijd om mijn belang te laten prevaleren. Mijn eigen belang en daarmee wellicht zelfs mijn gezondheid. Wordt het niet eens tijd om wat oprechter te zijn in mijn reacties en antwoorden, niet langer mijn ware reacties en gevoelens op te potten. Filter ik daarmee niet ook gewoon mijn echte ‘partners’ (in- en extern) er uit. Zijn zij niet bereid om ook gewoon mijn oprechte kijk op zaken aan te horen, of ben ik nu wel heel erg naïef?

Wordt dit dan een goed zakelijk voornemen voor 2013. Directer en misschien wat minder tactvol reageren. Sommige doen dat van nature al en zijn daar niet per definitie slechter van geworden, dus waarom niet.

Ons belang

Maar ik projecteer dit wel zo lekker op mijzelf. Een beetje de zielenpoot uithangen die zijn ei niet kwijt kan, maar is het niet gewoon een algemeen probleem. Is dit niet een aanpak waar iedereen mee worstelt. Werkgevers EN werknemers. Cliënten EN leveranciers.

Moeten we, kortom niet allemaal eens nadenken over een oprechtere en daarmee wellicht ook wat directere communicatie? Niks dikke huid van een ondernemer. Niemand meer een dikke huid en uitspreken wat je dwars zit. Dat kan vast ook nog in heel nette bewoordingen, zonder dat je anderen daarmee beschadigd.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *