Een leaseauto is verkapt salaris

Geen belasting?

Dat is een gewaagd statement. Tenminste als ik de reacties op dit soort uitlatingen van de mensen hoor die het liefst een grote ruime auto van de zaak rijden.

De argumenten dat men veel kilometers moet maken voor het werk en dat men ook met de auto representatief voor de dag moet kunnen komen zijn dan doorgaans niet van de lucht.

Het totaalplaatje
Als ondernemer ben ik daar de laatste tijd toch wat anders tegenaan gaan kijken. Nog even los van de argumenten dat grotere auto’s slechter zijn voor het milieu, wat -kort door de bocht- ongetwijfeld een kern van waarheid bevat. Nog los van de argumenten dat ook het brandstofverbruik best en beetje minder mag. Er zit ook gewoon een prijskaartje aan.

Mijn idee is dat de basis van de (materiële) waardering voor een medewerker zijn salaris is. Daar hoort echter wat mij betreft ook die auto bij. Het is een totaalpakket dat we als ondernemer bereid zouden moeten zijn aan ons personeel te betalen. Aan hen de keuze of ze dat in een auto of meer loon zouden willen is dan een optie.

Eigen vervoer
Nog mooier is om een salaris en een auto vergoeding te geven. Uitgaande van een beloning die past bij een functie, maar dan inclusief de autokosten vergoeding. Dan is het de vraag of men niet anders om gaat met de keuze van de auto. Of dan niet plots andere factoren ook een rol gaan spelen.

Wellicht rijd men dan nog steeds een riante mooie auto, maar wel een tweedehands. Kiest men wellicht meteen voor een veel voordeliger model. Of worden brandstof verbruik en wegenbelasting dan plots veel belangrijker.

Waar ik in ieder geval benieuwd naar ben is of er al dat soort constructies bij jullie bekend zijn. Daar wil ik zeker meer van weten.

3 Responses to Een leaseauto is verkapt salaris

 1. Fred,

  Ik rijd al jaren een auto van de zaak en deel jouw mening dat het een verkapte vorm van salaris is. Mijn keus zou niet veel anders zijn als ik zelf een auto zou rijden en mijn kilometers vergoed kreeg. Nu ik geen prive kilometers (meer) rijd zal mijn volgende auto geen stationwagen meer zijn en mag de auto ook 2e hands zijn. De auto’s worden door mijn werkgever gekocht dus dat is voor hem ook voordeliger. Wel ben ik beperkt tot diesel. Ik zal ook eerder kijken naar comfort en luxe dan naar zuinigheid. Met ca. 40.000km per jaar zie je mij ook niet in een klein autootje rijden. Het zit eenvoudigweg niet zo comfortabel als een grotere, plus een beetje “body” in het drukke verkeer is ook nooit weg.

  Toch blijft het iedere keer weer een “kunst” om de juiste auto uit te zoeken. Maar ik moet zeggen dat ik tot nu toe steeds aardig geslaagd ben in mijn autokeuze ;-)

  Ik denk ook dat het voor een bedrijf wel beter is om bij bepaalde functies een auto van de zaak te laten rijden uit oogpunt van representativiteit. Immers als ik in een prive barrel mijn zakelijke kilometers maak en met een gedeukt vaal stuk blik bij mijn opdrachtgevers aankom rijden komt dat de zakelijke uitstraling van de onderneming ook niet echt ten goede.

  Al met al een boeiend onderwerk, zeker voor een “petrolhead” zoals ik ;-)

 2. Fred Rommens says:

  Dank voor je reactie Stefan. Eens op een vraag na. Wat is er mis met het rijden in een oude auto. Als je maar kunt uitleggen waarom je die rijdt en dat het een bewuste keuze is.

  En zelf nu zelf namens een sloopbedrijf in een sloopauto rijden is toch ook best wel gepast :)

 3. Probleem is een beetje dat wij als sloopbedrijf toch al met een “lastig” imago zitten. Het materieel van ons bedrijf straal ook uit wat wij doen en hoe wij dat doen. Dat geldt dus ook voor onze auto’s. Met modern en goed onderhouden materieel stralen we uit dat we een modern en verzorgd bedrijf zijn en ook zo ons werk doen.

  Ondanks jouw goede suggestie zullen wij de sloopauto’s laten voor wat ze zijn ;-)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *