Een persoonlijke brief met kerst

Beetje vroeg :)

Hebben jullie dat wel eens gehad. Een persoonlijke brief als medewerker van een bedrijf met de kerst. Ik niet eerlijk gezegd. Natuurlijk, er was wel een kerstpakket. De standaard zaken in een fraaie doos, maar iets persoonlijks … Nee dat niet.

Een kerstpakket is leuk maar …
Een jaar of wat geleden zijn wij er als ondernemersechtpaar aan begonnen. Alle medewerkers kregen een persoonlijke brief.

Daar was wel een algemeen stukje bij dat voor allen op ging, maar veel meer dan de helft van het schrijven was echt persoonlijk voor betreffende medewerker geschreven.

Niet met elke medewerker gaat het overigens elk jaar even goed en dus waren de brieven niet altijd even gemakkelijk, maar met slechts een beetje moeite wisten we altijd wel de positieve zijde van een samenwerking te belichten en lieten we ze zoveel als mogelijk voelen dat we ze belangrijk vonden.

Oeps vergeten
We zijn eens een jaar overgeslagen en dat kregen we dan toch te horen. Een jaar een kerstpakket overslaan is tot daar aan toe, maar die brief niet opstellen is geen optie. We hebben het dan ook daarna weer opgepakt.

Een heel enkele ‘medewerker’ neemt dat gedrag ook over. Die medewerker verrast ons ook steeds met iets persoonlijks en ook dat (jullie weten het inmiddels, ondernemers zijn net mensen) verraste ons, in positieve zin, zeer. Dat voelt ook goed.

Spannend
Omdat we in een lastig jaar zitten gaan die brieven toch weer spannend worden. We gaan ze wel maken, maar de onrust in de club maakt dat de verhoudingen wat zijn verschoven en dat is dan wat lastiger. Aan de andere kant is dat ook een mooi moment om daar dan even bij stil te staan.

Ik kan alleen maar adviseren het toch te doen, zelfs als dat eenrichtingsverkeer lijkt. Het wordt steeds weer gewaardeerd.

5 Responses to Een persoonlijke brief met kerst

 1. Inge Lohman says:

  Daar valt een kerstpakket dan toch bij in het niet… ik hoop dat veel werkgevers hier een voorbeeld aan nemen! Zo’n brief lijkt me onvervangbaar!

 2. Ingrid says:

  Vorig jaar kreeg ik van mijn “oude” baas ook een dergelijke brief: zo’n brief deed veel meer dan het hele kerstpakket van de grote organisatie. Blijven doen als het kan! het geeft betrokkenheid aan en kan ook inspireren.
  Overigens is ooit het kerstpakket bij ons ook wel eens noodgedwongen overgeslagen ten tijde van bezuinigingen en ontslagrondes, de regionale zorgverzekeraar sprong toen bij en gaf ons als nog een bescheiden pakket.

 3. Fred Rommens says:

  Ah, leuk Ingrid. Er zij dus meer werkgevers die het doen. Gaaf. Dank voor jullie reactie trouwens dames. We gaan er zeker weer mee door.

 4. Rian says:

  Wij krijgen noch een brief, noch een kerstpakket. Maar elk jaar hebben we drie ‘officiële’ momenten waarin we kijken hoe de samenwerking gaat. Persoonlijk overleg (naast de regelmatige werkinhoudelijke gesprekken) over alle plussen en minnen en toekomstplannen. Daarin wordt de waardering over en weer heel duidelijk uitgesproken. Ik krijg dus drie keer per jaar zo’n ‘cadeautje’.

 5. Fred Rommens says:

  Dat is ook een mooie oplossing.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *