Halve Introducties

iemand aanbevelen
kost meer moeite

Hebben jullie dat ook wel eens.

Van die uitermate goed bedoelde introducties waarvan je al van te voren kunt voorspellen dat ze op niets zullen uitlopen?

Introducties die helemaal geen introducties zijn.

Goed bedoeld

Laat ik voorop stellen dat ze allen bijna steeds goed bedoeld zijn, die verwijzingen, tips of aanbevelingen. De gulle gever van de tip probeert ook steevast echt wel van dienst te zijn en is er van overtuigd dat hij of zij een bruikbare tip aan je geeft.

Dat is ook meteen de reden dat ik er toch altijd zo zorgvuldig mogelijk mee om probeer te gaan. Ik kan me niet de laatste keer herinneren dat ik meteen reageerde door te stellen dat ik met genoemde tip helemaal niets kon, hoewel dat wellicht soms veel beter zou zijn.

Ook doorverwijzen is een vak
Die goedbedoelde tips, want dat zijn het doorgaans, worden als aanbevelingen ‘verkocht’. Relaties menen oprecht prachtige doorverwijzingen te geven, maar slechts zelden zijn het meer dan tips. Ik heb daar dan wellicht een wat andere kijk op als andere netwerkers, maar hier volgt het verschil.

De aanbevelingen:

  • Een relatie brengt mij en de potentiële client direct met elkaar in contact. Ik wordt dus op enigerlei wijze (persoonlijk, digitaal) voorgesteld aan de potentiële client, waarna ik zelf eenvoudig de afspraak kan maken.
  • Mijn relatie gaat eerst zelf in gesprek met de potentiële client om een afspraak met mij voor te bereiden.
  • De relatie maakt daadwerkelijk een afspraak voor mij met de potentiële client en in sommige gevallen gaat deze relatie zelfs zelf mee.

De tips:

  • Ik heb een telefoonnummer voor je van een potentiële client. Ook wel; “Hier! Je moet deze man/vrouw eens bellen.”
  • Ik heb de naam van de juiste contactpersoon voor je van een potentiële client.
  • Ik zal je introduceren bij een goede relatie van me en die heeft misschien wel een mooie ingang voor je.
  • Ik introduceer je wel bij het hoofd personeelszaken, als je het hoofd facilitaire zaken nodig hebt.

Mijn conclusie
Kortom er zit een wezenlijk verschil in beide. De tips kosten doorgaans erg veel tijd en leveren (bij mij tenminste) zelden iets op. De aanbevelingen kosten nog meer tijd maar de kans van slagen is het tienvoudige of meer van die bij de tips en dus altijd zeer de moeite waard.

Als ik eerlijk ben, en waarom niet, de tips zijn slechts zelden nuttig. Aanbevelingen daarentegen; elke dag 1!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *