Introverts love social media

Uit de oude doos: Zoals gezegd kom ik in mijn eigen blogarchief nog af en toe een blog tegen dat ik zelf de moeite waard vind om nog eens te delen. Een blog dit keer dat wat langer is dan jullie van me gewend zijn en als je het filmpje er bij kijkt dan duurt het zeker wat langer, maar het is zo de moeite waard. (deze blog werd door mij eerder gepubliceerd op www.socialned.nl)

Met excuses voor de Engelstalige titel, maar het laat zich niet zo goed vertalen; introverten is een beetje een raar woord. Het dekt de lading van mijn betoog echter prima. Ik vraag me namelijk al langere tijd af waarom social media en ik zo goed bij elkaar lijken te passen, of tenminste waarom ik het prettig vind er gebruik van te maken.

Dank Susan

 

Ik kwam onlangs in aanraking met een TED-talk van Susan Cain en daar werd ik even wakker geschud. In een betoog van 20 minuten heeft ze ons, introverte mensen, weer op het juiste spoor gezet en mij doen inzien waarom social media juist voor ‘ons’ zo lekker aanvoelt. Het is nogal gebruikelijk om introvert aan te zien voor verlegen. Niets is minder waar, maar introverte mensen voelen nu eenmaal geen behoefte om haantje de voorste te zijn, om te spreken waar anderen dat als eerste wel graag doen. Wij voelen geen behoefte om onze meningen, ideeën, en ervaringen luidkeels te delen. Dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn hoor, die ideeën, maar voor een introvert werkt het omgekeerd. Die wordt pas enthousiast als er gevraagd wordt naar haar of zijn mening en er werkelijk wordt geluisterd naar onze ervaringen. Onze behoeften liggen nu eenmaal wat anders.

Social media intiemer, persoonlijker
Nu werkt dat in social media niet precies hetzelfde als in het dagelijks leven. Hoewel we er wel in grote getale aanwezig zijn voelt dat toch anders; intiemer, persoonlijker. De puur zakelijke accounts zijn er wel, worden ook gelezen, maar er wordt niet echt mee gecommuniceerd. Dat lukt met privé social media accounts natuurlijk wel. Op Facebook en Twitter, toch wel mijn favorieten, is het persoonlijker. Vanzelfsprekend zijn er daar ook wel extraverte types. Niks mis mee, maar die worden niet méér gehoord dan de introverten. De social media bieden beide evenveel kansen en mogelijkheden. Sterker nog, er wordt beter en intenser geluisterd naar allen die écht iets te melden hebben. Gebruikers die alleen maar hard schreeuwen worden zelfs na verloop van tijd geweerd of uit ‘timelines’ gegooid.

Meer gelijkheid
Als introverte mens hebben we dus als ondernemer, professional, maar ook persoonlijk, meer kans gehoord te worden zonder dat we het gevoel hebben te moeten opboksen tegen de andere social media gebruikers die in het dagelijks leven op de voorste rij zouden staan. Het gaat hier duidelijk meer om de inhoud, de boodschap en dat voelt goed. Juist voor de introverten onder ons.

Uit het relaas van Susan Cain is mij duidelijk geworden dat circa 40% van de mensheid een hang heeft naar het introverte. Dat is een zeer, zeer grote groep! Mooi toch dat die nu een platform hebben waar ze dit in ieder geval weinig tot geen parten meer speelt.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *