Laat mij de voorzitter maar zijn

Als je met een eigen netwerk aan de slag gaat of zelfs zo doorslaat dat het er maar gelijk twee worden, dan kun je voorspellen dat je ook die kar mee gaat trekken natuurlijk.

Dan valt te verwachten dat er bestuurlijke taken op je pad gaan komen.

Dan moet je niet gek opkijken dat je zelfs tot de harde kern van dat bestuur gaat behoren en dus was ik voorbereid toen het over de rolverdeling ging:

Laat mij de voorzitter maar zijn!

Delegeren
Als ondernemer heb ik mezelf best wel leren kennen. Ik weet mijn sterke en zwakke punten en naarmate je ouder wordt, leer je ze alleen maar beter kennen. Niet onbelangrijk bij dit bewustwordingsproces is de rol van een simpele, maar uitgebreide persoonlijkheidstest. De Birkman methode. Ik zal er nog wel eens inhoudelijk verder op in gaan, maar voor nu is het genoeg te melden dat het mij in ieder geval geholpen heeft om mezelf nog wat beter te leren kennen.

Feit is dat ik er in de loop der jaren achter ben gekomen welke zaken ik ook niet zelf moet doen. Een daarvan is structuur bewaken. De structuur van iets (een project, een bedrijf, een netwerk) opzetten dat ligt me prima. Deze vervolgens bewaken gaat me maar slecht af. Ik ben al snel weer met andere zaken bezig en vergeet zaken te makkelijk.

Laat mij dus maar voorzitter zijn. Niet omdat ik me belangrijker vind dan de rest, niet omdat ik perse mezelf op de voorgrond wil zetten, niet omdat ik de touwtjes in handen wil hebben. Nee, gewoon omdat de taken behorend bij die rol me het beste liggen.

 • Ik kan mensen kennelijk om me heen enthousiasmeren en dat is handig. Wel fijn overigens als dat mensen zijn die vervolgens de opgepikte verantwoordelijkheid ook aan blijken te kunnen.
 • Ik kan structuur bedenken, aanbrengen en op poten zetten.
 • Ik kan steeds weer uitdaging bedenken om de club scherp te houden
 • Ik kan zorgen dat de club zich ontwikkelt en vooral
 • Ik kan delegeren! Zo delegeren dat mensen zich verantwoordelijk voelen voor het aan hen overgedragen werk en zo dat ik me er ook niet meer mee hoeft te bemoeien.

Kortom: Laat mij de voorzitter maar zijn. Maar nog belangrijker, leer jezelf zo snel mogelijk kennen. Dat is zo verrekte handig.

2 Responses to Laat mij de voorzitter maar zijn

 1. CoachSander says:

  Heel herkenbaar… :-)

 2. Fred Rommens says:

  Ik begrijp dat je ook her en der voorzitter bent :o)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *