Medewerkers aan het netwerken

netwerken 2e natuur

Voor ondernemers en ook wel ZP’ers is het vanuit noodzaak vaak toch een tweede natuur geworden; netwerken. Ieder heeft zijn voorkeuren voor de soort netwerken en dat kan nogal uiteenlopend zijn, maar allemaal doen we het wel in meer of mindere mate. Maar hoe zit dat met jullie medewerkers?

Liever niet
Mijn ervaring leert me en in gesprekken met collega ondernemers hoor ik hetzelfde, dat medewerkers totaal geen, of zeer bescheiden, gebruik maken van de netwerken die hen ter beschikking staan. Of dat nu privé netwerken zijn of de in der loop der jaren wel degelijk opgebouwde netwerken in de zakelijke sfeer.

Waarom is dat vraag ik me dan af? Sterker nog, ik vraag het de medewerkers ook, maar steevast krijg ik het antwoord dat ze ‘het niet kunnen’, ‘dat ligt mij niet’, ‘Ik heb toch geen netwerk waar we iets mee kunnen’. Altijd redenen te over waarom er niet wordt genetwerkt (als dat al een goed Nederlands woord is trouwens).

Moet ik het wel willen
Vraag je het me recht op de man, dan zeg ik; Ja, dat moet ik wel willen. Daar hebben we allemaal toch wat aan. Die contacten hadden er nu aan bij kunnen dragen dat we wellicht wat makkelijker aan nieuwe opdrachtgevers hadden kunnen komen, of is dat ‘Wishful Thinking‘, maar het had ook de medewerker in kwestie, in zijn carrière laten groeien. Dat doe je immers niet alleen door je werk zelf.

En toch heb ik het gevoel dat ik het niet moet gaan afdwingen, zelfs niet als dat in mijn (ondernemers-)tijd is. Ik ben bang en zelfs overtuigd dat het dan averechts werkt en dan heeft niemand er iets aan. Of zie ik dat verkeerd?

12 Responses to Medewerkers aan het netwerken

 1. Inge Lohman says:

  ik heb geen medewerkers, maar lang als medewerker gewerkt. Ik heb 2 werkgevers gehad die allebei nauwelijks netwerkten. “want dat is alleen maar blabla, past niet bij mij en kost me teveel tijd” Ik denk dat het voor mij makkelijker was in die tijd om van mijn eigen netwerk gebruik te maken omdat ik vanuit een showroom werkte. Ik denk dat wanneer je trots bent op waar je werkt je dit ook best mag uitdragen. En dat gaat ook gemakkelijk binnen je eigen netwerk, zondar dat dat extra tijd kost, omdat het bijna vanzelf gaat. Maar op het moment dat ik naar de officiele netwerkbijeenkomsten had moeten gaan, was dat misschien ook wel anders geweest. Juist omdat mijn vorige werkgevers daar ook wars van zijn…

 2. Paul Mulder says:

  Denk dat je gelijk hebt Fred! Zaken die je moet afdwingen van je medewerkers leiden meestal tot niets. Wordt een ‘self fulfilling prophecy’ dan.
  Maar wie weet ligt er een schone taak voor jou en andere werkgevers om medewerkers te trainen in het op een sociale manier netwerken. Daar heeft tenslotte (zeker op termijn) iedereen baat bij. Bijvoorbeeld het vinden van een (andere) baan gaat steeds meer via netwerken en/of social media.

  Ideetje?? En je kunt een OC als proeftuin gebruiken.. ;-))

 3. Fred Rommens says:

  Dank voor jullie reactie. Dat ideetje van die Open Coffee is misschien wel wat.

 4. Frank Claas says:

  Hoi Fred,
  Hetgeen je stelt is in elk geval voor mij heel erg herkenbaar. Net wat je zegt: iedereen heeft een netwerk. Bij de sportvereniging, bij andere verenigingen, familie, kennissen, omgevingen waar men komt, de kroeg en noem maar op. Naar mijn idee zien veel medewerkers het netwerken jammergenoeg als een verantwoording voor enkel de werkgever. Sterker nog: vele vinden het de verantwoording dat de werkgever er voor moet zorgen dat er steeds maar voldoende werk op ieders bordje komt. Naar mijn idee werkt het zo niet en is het op zijn minst een gezamenlijke verantwoording. Ondanks dat ik het onderwerp ook regelmatig intern bespreek, is en blijft het een lastige kwestie! Afdwingen zal zeker niet werken. Het netwerken moet een intrinsieke beleving voor de medewerker worden zodat hij of zij dit als een 2e natuur aan zich krijgt.

 5. Fred Rommens says:

  Ook jij bedankt voor je reactie Frank, Laten we eens samen brainstormen hoe we dat bewustwordingsproces bij onze medewerkers een andere wending kunnen geven en wellicht is dan dat idee van die Open Coffee van Paul nog niet zo gek. Misschien is een kop koffie drinken van mijn medewerkers met die van jou al een goede start?

 6. Paul Mulder says:

  @Fred en @Frank

  Zit te denken hoe je de medewerkers kunt laten inzien dat (leren) netwerken ook bijdraagt aan de eigen ontwikkeling.
  Als je een manier vindt om ze te laten netwerken zonder dat ze het gevoel hebben dat ze ‘moeten’ ben je al halverwege. En besides, iedereen ‘netwerkt’ toch al intern? Bij het koffieapparaat?

 7. Fred Rommens says:

  Dat intern netwerken is er altijd en zal er altijd blijven. Dat alleen is voor mijn gevoel niet genoeg en dus proberen we ze te laten inzien dat er meer is. Dat netwerken ook gewoon leuk kan zijn.

 8. Paul Mulder says:

  @Fred
  Ik zag het meer als een voorbeeld dat je kunt gebruiken naar je medewerkers als ze zeggen: ‘Ik kan niet netwerken!’
  Ik zie een opbouw voor me naar werkelijk netwerken.

 9. Fred. Heel herkenbaar. Niet alleen in mijn branche maar hoor het ook in het onderwijs, bij ondernemers, ambtenaren enz. Is lastig mensen aan te zetten en de meerwaarde te laten inzien. Misschien is er het een of ander over te vinden op bijvoorbeeld bibliotheek2.0.

 10. Fred Rommens says:

  Ik ga zoeken. Dank je Annie.

 11. Fred ik herken dat wel uit de tijd dat ik in de zorg werkte. Netwerken was not-done en volgens vele medewerkers niet nodig. Wij, diëtistengroep, waren bij iedere gelegenheid om te netwerken aanwezig. Voor mij een goede proeftuin voor dit moment. Idee van Paul vind ik goed. Een laagdrempelige manier van netwerken.
  Een heel andere wijze om medewerkers te motiveren het bedrijf te vertegenwoordigen zou kunnen zijn om teams tijd te geven hun diensten aan te bieden aan vrijwilligersorganisaties gedurende x aantal uren per jaar. Is ook laagdrempelig, de expertise van medewerkers wordt benut en gewaardeerd, daar worden ze enthousiast van en dragen dat weer uit. En bij die organisaties kunnen ook zo maar prospects werken.

 12. Fred Rommens says:

  Dank voor je reactie Bertine. Dat met die vrijwilligersorganisatie doen we al. Het Ronald McDonald Kinderfonds kan al elk jaar over uren van ons en dus de expertise van onze collega’s beschikken. En die Open Coffee voorstellen spreken me zeker ook aan.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *