Met de concurrentie om tafel

Omstandigheden voor gesprek creëren.

Het is, gegeven de omstandigheden niet alleen noodzakelijk, het is ook gewoon slim. Met je concurrenten om tafel om te kijken of je samen meer kunt bereiken dat alleen. Dat lijkt een heel logische stap, maar in de praktijk ontmoet ik veel weerstand.

Social media de aanzet?
Mijn ervaringen met social media hebben mij geleerd dat kennis delen de nieuwe marketing methode voor ons is. Content Marketing heet het dan en het betekent dat je door kennis te delen je markt aan je verbind. Dat is buiten social media nog even wennen en het is niet geheel toevallig dat de gesprekken die ik met concurrenten heb gevoerd juist via social media tot stand kwamen.

Ik bemerk dan ook sterk dat partijen die dit concept nog niet omarmen, lees; er bang voor zijn, ook niet snel met de collega’s om tafel zullen gaan. Oneigenlijke argumenten als dat de NMA meekijkt worden dan aangevoerd om de natuurlijk afweer tegen concurrenten hoog op te trekken.

Opzoeken die collega!
Zelf heb ik de laatste jaren met enige regelmaat gesprekken gevoerd met wat ik zelf vooraf beschouwde als mijn concurrenten. Om uiteenlopende redenen. De ene keer omdat een partij geschikt leek om mensen van in te huren, anderzijds juist omgekeerd, soms om samen een blok te kunnen vormen in een aanbesteding en de laatste tijd simpel omdat we allemaal op zoek zijn naar werk.

En wat blijkt, alle bezochte partijen blijken toch vooral aanvullende kwaliteiten te bezitten en vooral aanvullend te zijn. Nu moet ik voorop stellen dat de grotere bedrijven die als concurrent te boek staan de deur nog niet eens voor je open doen, maar alle ‘kleinere’ partijen, daar kun je prima mee in gesprek en steeds vaker blijkt dat we elkaar helemaal niet in de weg zitten. We versterken elkaar vooral.

Dus zoek vooral die concurrent op en ga eens praten. Je zult verrast zijn.

4 Responses to Met de concurrentie om tafel

 1. Mieke Schepens says:

  Het blijken toch ook collega-concurrenten te zijn..

 2. Fred Rommens says:

  De meeste concurrenten blijken prima partners te zijn.

 3. Fred,
  Ik merk in mijn gesprekken met grotere partijen dat die toch ook wel open staan staan voor samenwerking met kleinere partijen. Ze willen wel leidend zijn bij een project, maar niet altijd uitvoerend. Daarvoor hebben ze een te hoog tarief zodat ze daarvoor kleine partijen inschakelen. Zoiets gebeurd oa veel bij inspecties voor MJOP’s. Ze hebben daar zelf niet altijd continu werk voor. Ik ken een groot internationaal bureau die recent zo’n 15 mensen heeft moeten laten gaan en nu voor hun pojecten mensen inhuren. Zo hebben ze hun risico’s beter gespreid.

 4. Fred Rommens says:

  Dank voor je reactie Mari. Dat soort grote bureaus zou ik willen leren kennen. Dat is voor ons soort bedrijven waardevol. Ik hoorde dat ook al van een andere collega die ook door een heel grote speler wordt u gehuurd en net weer een contract heeft voor langere tijd. Het kan dus wel; samenwerken met een ‘grote broer’
  Hoe dan ook dank voor je reactie.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *