MVO is meer dan bomen sparen

het begint bij de mens
niet bij de organisatie

Ligt het aan mij of wordt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) nog al eens verward met duurzaamheid, energie besparen en maatschappelijke doelen ondersteunen.

Waarmee niet gezegd dat dit onderdelen kunnen zijn van een mooi MVO beleid.

Maar is dat wel waar het om gaat.

Meer dan; minder printen

In mijn ogen zou Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen toch vooral binnen de organisatie moeten plaatsvinden. Zou de focus eerst en vooral moet liggen op de wijze waarop we met onze eigen medewerkers om gaan bijvoorbeeld.

Zou de focus in ieder geval minder moeten liggen bij de doelen die ‘makkelijk scoren’.

Het zou in mijn ogen niet moeten gaan over een bos meer of minder kappen omdat we minder printen of niet moeten gaan over die elektrische auto in plaats van die benzineslurpende leasebak. Allemaal van toegevoegde waarde als we er wel iets mee kunnen, maar het zijn verschijningsvormen, uiterlijke kenmerken. ‘Kijk ons eens goed bezig zijn’.

Van binnen uit

Ik maak me er sterk voor dat het vanuit je eigen medewerkers moet komen. Als zij alles wat als maatschappelijk verantwoord wordt beschouwd al in ‘de genen’ hebben dan wordt het toch veel eenvoudiger om als organisatie daar ook mee aan de slag te kunnen?

Ik moet overigens eerlijk bekennen dat ook ik me in de eerste plaats liet verleiden om MVO als een mooi affiche voor mijn bedrijf te gebruiken. Meerwaarde in mijn ‘verkooppraatjes’, zo ik die al voer. Nu ik me besef dat het beter vanuit mijn eigen mensen kan komen vraagt dat om actie. Discussie over wat zij er van vinden, hoe ver zij bereid zijn te gaan om MVO ‘van hen’ te maken.

Toch eens op de agenda zetten en echt inhoud aan het begrip zien te geven.

5 Responses to MVO is meer dan bomen sparen

 1. daan says:

  Mooi Fred, ben het met je eens. Uiteindelijk zal het je organisatie alleen maar sterker maken als je van binnenuit komt.

 2. Rian says:

  MVO is zeker ook duurzaamheid en dergelijke. Je moet ten slotte ergens beginnen. En in mijn branch (andere lezers, dat is de woningcorporatiewereld) is insteken op duurzaamheid een ontzettend goede zaak als je 9.000 woningen hebt. Dan ben je zeker maatschappelijk verantwoord bezig, want je bespaart ook voor je klant/huurder.
  ‘Wij’ werken gewoon met elkaar als collega’s met WAJONG-ers en collega’s van de BSW en we ‘vallen’ over de stagiaires die we altijd een plaats geven. Is vanzelfsprekend. Maar toen er vorig jaar een verplicht goed doel werd gekozen waar we als collega’s aan geacht werden mee te werken, toen gingen mijn haren overeind staan. Dat bepaal ik zelf wel. Ik heb zelf de keuze gemaakt om mij langdurig aan een ‘goed doel’ te verbinden, dan moet mijn werkgever (of een groep welwillende collega’s) mij niet claimen om ook voor hun doel te werken, omdat dat zo goed staat naar de buitenwereld als je medewerkers dat toch allemaal maar doen. Voorzichtig mee zijn dus.

 3. Fred says:

  Dank voor de reactie, Daan, onze denkbeelden liggen wederom niet zo ver van elkaar en Rian, natuurlijk is het als woningcoöperatie iets anders om die duurzaamheid wel hoog in het vaandel te hebben. Begrijpelijk en het afdwingen van een goed doel vind ik ten dele kunnen. Ik mag en kan als organisatie een goed doel adopteren en mag mijn medewerkers (in mijn tijd) vragen daar een rol voor te vervullen. Ik ben het met je eens dat ik niet mag verlangen dat ze dat perse in eigen tijd en met eigen middelen zouden moeten doen.

 4. MVO moet inderdaad starten binnen de organisaties en naast het stellen van gemakkelijk haalbare doelen is vooral kijken naar het verzuim en de doorstroom van medewerkers belangrijk. Het ziekteverzuim in o.a Nederland is veel te hoog en de uitval van mensen met psychische klachten waaronder stress en burn-out is zorgelijk. 30% van de uitval in de WIA heeft een psychische oorzaak. Daar zou veel meer aandacht voor moeten zijn.
  Zelf ben ik in het verleden al eens een voorzetje gemaakt voor cradle to cradle on HRM waarin er aandacht was voor de mensen die na gemiddeld 3 tot 5 jaar de organisaties weer verlaten. Meestal vanwege een andere ‘uitdaging’. Hoe daarmee om te gaan en deze groep als ambassadeur de organisatie te laten verlaten, zullen uiteindelijk de organisatie sterker maken en veel kosten besparen.
  Op 16 januari is er in ’s Hertogenbosch de eerste ‘C2C busniness case roadshow’ waar het zal gaan over 3xU = Uitvinden, Uitwisselen en Uitvoeren. Ook hier zal verder worden ingegaan op deze mooie ontwerp filosofie. Meer over de “C2C business case roadshow” op 16 januari is te vinden op de website van ‘de opening’

 5. Fred says:

  Dank voor je input Leon

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *