Niet alles alleen

Durf te vragen
op het juiste moment

Er zijn zaken die je als zelfstandige of ondernemer niet allemaal zelf zou moeten doen.

Soms heb je gewoon echt een specialist nodig om de zaken voor je in goede banen te leiden.

Eigenwijs

Wij ondernemers en zelfstandigen zijn per definitie ‘een beetje‘ eigenwijs. Wij denken dat we alles wel alleen kunnen. We denken dat we alles alleen moeten doen, want daarmee besparen we kosten.

We denken dat we alles alleen moeten doen, we zijn toch immers niet voor niets zelfstandig.

Of omgekeerd, we huren adviseurs in waar we kunnen zodat we ons met onze ‘core business’ kunnen bezig houden. Mijn ervaring leert me dat het lastig is de juiste keuzes hierin te maken, maar soms heb je gewoon externe specialisten en adviseurs nodig.

Zonder twijfel

In ons bestaan als ondernemer komen we de situaties wel tegen. Situaties waarbij we er, hopelijk op tijd, achter komen dat we gewoon hulp nodig hebben. Dat we het als ondernemer niet alleen moeten willen doen.

Neem bijvoorbeeld een fiscalist in de arm als je gezeur hebt met de belasting, een accountant als je een discussie voert met je bank. Hoewel dit voorbeelden zijn die voor de hand liggen, net als een advocaat in de arm nemen bij een rechtszaak.

Gedoseerd

Maar wie neemt er echt een jurist in de arm als je algemene voorwaarden opstelt? Of een onafhankelijke adviseur (niet de makelaar dus) als je een huurcontract afsluit? Of een communicatieadviseur als je denkt alleen een website te moeten ombouwen.

Kortom in de meeste gevallen zijn we stronteigenwijs en dat is vaak ook weer prima. Immers die handelsvoorwaarden moet je wel degelijk zelf opstellen, maar laat ze screenen door een jurist. Niemand weet beter dan jij wat je wilt, wat je belangen zijn en hoe je afspraken in het vat wilt gieten.

Ook dat communicatieplan moet je echt zelf maken. Ook daar weet niemand beter dan jij wat je markt is, wat die markt van je vraagt, maar ook hier geldt, laat een specialist eens meekijken. Daar wordt je financieel niet veel slechter van, maar als onderneming waarschijnlijk wel veel beter.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *