Niet op vakantie

Ik zit er graag warmpjes
bij in de zomer

Als je als zelfstandige of als ondernemer niet op vakantie ‘kunt’ hoeft dat niet noodzakelijkerwijs een financiële aangelegenheid te zijn.

Natuurlijk in de huidige tijden is het wel degelijk vaak een oorzaak en nog vanochtend hoorde ik op de radio dat er weer minder mensen het komende jaar denken op vakantie te gaan en dat geldt evenzeer voor zelfstandigen en ondernemers, maar bij hen speelt er vaak meer.

Onmisbaar

Wij ondernemers hebben vaak het gevoel onmisbaar te zijn danwel niet weg te kunnen van het bedrijf, om welke oorzaak dan ook. Dat is vaak slechts ten dele of zelfs helemaal niet waar, maar toch ‘verkopen’ we het onszelf zo, denk ik.

Een aantal redenen die we bedenken om niet op vakantie te gaan;

  • We denken/weten/vinden dat we onmisbaar zijn.
  • We moeten bereikbaar en in de buurt zijn. Je weet immers nooit of er een klant belt.
  • Ik kan mijn personeel niet alleen laten.
  • Het bedrijf komt financieel stil te liggen als ik er niet ben. Betalingen liggen stil, facturen worden niet verzonden.

De keerzijde van dit gedrag laat zich raden. We komen als zelfstandigen of ondernemer niet aan de noodzakelijke ontspanning toe en blijven maar doorgaan.

Nonsens

De vraag rijst natuurlijk of die redenen allemaal wel hout snijden. Natuurlijk, als het slecht gaat met de zaken en er komt onvoldoende geld binnen dan zit wellicht een vakantie er echt niet in. Dat is echt waardeloos en dat wens ik niemand toe, maar alle bovenstaande redenen zijn allemaal te weerleggen.

We zijn nu eenmaal over het algemeen niet echt onmisbaar . Als ik een paar weken ziek zou worden ligt echt het bedrijf niet meteen stil. Zelfs ZP’ers kunnen, gepland dat dan wel, best een paar weken gemist worden en zeker in tijden dat de cliënten ook op vakantie zijn en gaan. Dat neemt niemand hen kwalijk.

Zo kun je voor alle redenen wel tegenargumenten vinden die maken dat we rustig wel op vakantie kunnen, maar zit dat toch veelal tussen de oren, zoals bij onze beroepsgroep veel tussen de oren zit. Het laat zich lastig losweken van onze genen dat gedrag, maar ik gun het jullie net zoveel als mezelf dat 2013 ergens toch een paar weken weg oplevert. Laat dan in ieder geval een mooi voornemen zijn dit jaar.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *