Ondernemen is eenzaam

Eenzaam maar niet alleen?

Dat klinkt als een heel zielige titel voor een blog en dat is niet de bedoeling. Dus wees gerust dat zielige zit hem niet noodzakelijkerwijs in de mens achter de ondernemer, maar misschien wel in de rol als ondernemer zelf.

Alhoewel? Is er dan verschil ….?

De makkelijke vragen
Als ondernemer kun je natuurlijk met je vragen toch wel op veel plaatsen terecht. In netwerken, bij de Kamer van Koophandel, adviseurs, andere ondernemers. De vraag is of je daar ook echt terecht kunt met al je vragen. Natuurlijk kun je met veel van die vragen wel uit de voeten.

Neem bijvoorbeeld je eerste personeelslid aan en er zijn legio plaatsen waar je terecht kunt. Waarschijnlijk zelfs bij alle bovengenoemde. Wil je gaan innoveren, neem contact op met de Syntens. Zoek je Subsidie, er zijn prima bureau’s om je daarbij te helpen. Wil je alles weten over social media, het barst van de goede en minder goede adviseurs. Die vragen krijg je allen wel beantwoord.

Die andere vragen
Maar naast al die voor de hand liggende vragen blijven er nog vele, vele over. Vragen die je niet kwijt kunt bij de standaard adviseurs, netwerken of dergelijke. Vragen die verder gaan dan die zaken die je makkelijk met anderen deelt. Vragen als;

  • Ik heb ruzie met mijn zakenpartner. We zijn wel compagnons maar ik wil van hem af.
  • Ik denk dat ik de verkeerde keuze heb gemaakt door voor mezelf te beginnen, maar kan niet meer terug.
  • Ik heb problemen met mijn financier, maar zit met huid en haar aan hem vast.
  • Ik ben bang dat ik de verkeerde keuzes heb gemaakt bij het vaststellen van onze markten.

Kortom zaken die dieper gaan dan de gemiddelde ondernemersvraag. Zaken die je niet overal kwijt kunt. Soms zelfs niet bij je levenspartner. Zaken die je vaak dan ook persoonlijk raken. Zaken die als je ze deelt je heel kwetsbaar maken omdat ze je onvolkomenheden als ondernemer laten zien.

Dan ben je als ondernemer best wel eens eenzaam. Dan slaat twijfel toe en kun je er niet over praten. Kun je niemand laten delen in je vragen of problemen en dat is ook echt wel eenzaamheid. Dan is 1 goede adviseur, 1 goed klankbord al vaak voldoende om je er doorheen te helpen. Zorg dat je zo’n praatpaal vind. Die momenten gaan een keer komen.

NB. Om misverstanden te voorkomen; ik heb een geweldige partner waarmee ik over dit soort zaken kan praten en nee, niet alle voorbeelden hebben op mij betrekking.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *