Pecha Kucha

 

Prietpraat

Kenden jullie de term? Ik niet!

Maar mijn eerste kennismaking met een Pecha Kucha bijeenkomst heb ik inmiddels achter de rug.

Een bijzondere vorm om te presenteren en wat mij betreft een blijvertje.

 

Prietpraat

De term betekent letterlijk prietpraat en komt, zo werd ons vooraf verteld uit het Japans. Het behelst een zeer bijzondere presentatie van elke deelnemer. Men mag namelijk met behulp van 20 dia’s/slides een verhaal vertellen. Per beeld is er echter 20 seconden beschikbaar, waardoor er in totaal voor een presentatie 6.40 minuten beschikbaar is!

Dat levert dus korte bondige presentaties op. Ontdaan van ballast en ‘straight to the point’. Geen overbodige zijstapjes, verklaringen van verklaringen, nee, heel concreet de essentie van de voordracht en niet meer dan dat. Heerlijk.

Wennen

Voor de Toehoorders was het eenvoudig. Wij waren zo gewend aan de korte bondige speeches, maar voor de presentatoren (we kregen er die middag meerdere voorgeschoteld) was het duidelijk wennen.

De 1 leek met de TGV gekomen en dat tempo hield hij aan in zijn verhaal. De ander had moeite om alles in dit format kwijt te kunnen, maar over het algemeen is het een zeer geslaagde vorm in mijn ogen.

De presentaties zijn dus per definitie kort en bondig. De aandacht blijft eenvoudig behouden door de korte duur en de inhoud kwam ook uiteindelijk beter aan.

Ik zeg; blijven doen dit!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *