STichting AdministratieKantoor

certificaten = participatie

Vorige week schreef ik over de keuze welke wij hadden gemaakt om certificaten ter beschikking te stellen aan medewerkers.

De voordelen zijn interessant genoeg om te overwegen je bedrijfsorganisatie daarop aan te passen. Hierbij een korte toelichting over de te nemen stappen.

STAK

Om certificaten te kunnen verhandelen en de voordelen te ervaren die dat voor een bedrijf oplevert dien je wel de juridische vorm van je bedrijf daar eenmalig op aan te passen. Het zonder te veel poespas verhandelen van certificaten kan alleen als je eerst de hier omschreven (helaas wel intensieve) stappen hebt genomen.

Om de voordelen te plukken dien je namelijk een stichting op te richten. Deze stichting betekent onder andere het volgende;

 • De Stichting Administratiekantoor ofwel STAK (de meest gebruikelijke naam is mij wijsgemaakt) neemt alle aandelen van je werkmaatschappijen over.
 • De STAK geeft vervolgens certificaten uit aan de voormalig aandeelhouders. Doorgaans hetzelfde aantal met dezelfde waarde, rechten etc.
 • De STAK heeft een bestuur. In ons geval met 2 participanten en 1 onafhankelijke voorzitter, waarbij de STAK voornamelijk als doel heeft de werkmaatschappijen zo succesvol mogelijk te laten zijn. De rechten en winstdeling etc. kunnen 1 op 1 worden doorgezet vanuit de werkmaatschappijen aan de certificaathouders. Daar blijft dus niets bij de STAK hangen.
 • ‘Boven’ de STAK kunnen nu certificaten vrij worden verhandeld tussen partijen. Voor de verkoop van certificaten hebben wij wel eenmalig een overeenkomst laten opstellen door de notaris die nu steeds weer opnieuw kan worden gebruikt.

Vanaf de realisatie van het bovenstaande zijn we vrij om medewerkers of derden in de onderneming deel te laten nemen en uiteindelijk zelfs de overdracht op termijn te vereenvoudigen.

De certificaathouders hebben overigens geen directe invloed op wat er in de werkmaatschappijen gebeurt. Vanuit de stichting wordt een directie benoemd en het bestuur van de Stichting monitort de werkmaatschappijen. Dit heeft als voordeel dat certificaathouders ook geen directe juridische rol spelen in de uitvoerende zaken, maar dat ze wel onderdeel van de ‘club’ uitmaken.

Wat doet de STAK

De basis

Om de stappen in de toekomst te vereenvoudigen is dus een STAK een heel prettige.

Wel deelname, maar niet meteen het overdragen van bevoegdheden.

Geen directe invloed op de uitvoering, daar waar aandeelhouders wel meer rechten hebben, maar ook wel bemoeienis.

Via het stichtingsbestuur dus wel uitermate serieus betrokken, maar niet belast met dagelijkse beslommeringen. Daar is en blijft het management voor.

Helaas moet men dus in eerste aanleg wel rekening houden met een eenmalige investering en daarnaast wat (minimale) vaste kosten voor de stichting zelf, maar als dat eenmaal is geregeld dan heeft het toch vooral voordelen.

Wellicht dat dit juist vragen oproept in plaats van beantwoord, maar tegen vergoeding van een kop koffie leg ik het graag uit. Of nog beter (maar die kosten doorgaans meer dan een kop koffie) spreek er met je accountant over. Die kennen het principe natuurlijk ook.

2 Responses to STichting AdministratieKantoor

 1. BestJosh says:

  I see you don’t monetize your site, don’t waste your traffic, you can earn additional cash every
  month because you’ve got hi quality content. If you want to know how to make extra money, search for: Ercannou’s essential
  adsense alternative

 2. BestLouanne says:

  I see you don’t monetize your website, don’t waste your traffic, you can earn extra cash every month.
  You can use the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for more info simply search in gooogle:
  boorfe’s tips monetize your website

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *