Waarom een ondernemersdagboek

Dagboek online

Tja waarom eigenlijk. Dat vraag ik me al jaren af en natuurlijk vraag ik me dat nu weer af, na een weekje bloggen, maar waarschijnlijk vraag ik me dat over een jaar nog af. Vooralsnog ga ik er zeker mee door, al is het maar als therapie voor mezelf.

Een week op weg
Het is natuurlijk nog niet echt lang dat ik dit nu doe. Ik loop er overigens al jaren mee rond, maar iets hield mij tegen.

Was dat het feit dat ik mezelf kwetsbaar opstel in sommige blogs, was dat de wellicht negatieve gevolgen die van sommige van de blogs zouden kunnen hebben. Argumenten die nog steeds van toepassing kunnen zijn, maar toch ben ik blij dat ik er mee begonnen ben.

Ik hoop van harte dat het enkele van de lezers van deze blogs kan inspireren bij hun ‘loopbaan’ als zelfstandige of als ondernemer. Ik hoop ook van harte dat er een paar lezers zijn die er iets aan hebben en dus iets van leren. Dat is 1 van de redenen dat ik het ook niet uitsluitend voor privé houdt. Ik denk dat ik stiekem met 21 jaar ervaring als zelfstandige toch wel iets heb meegemaakt dat de moeite waard is om te delen, maar zou ik het zonder deze redenen ook doen?

Jazeker ik ga door
Dat lijkt me na een week duidelijk. Voor mij is duidelijk geworden namelijk dat het mij ook echt helpt. Juist ook omdat ik dit dagboek met jullie deel, dwingt het mij me wat genuanceerder over zaken uit te laten, dan dat ik wellicht in eerste aanleg zou doen. Het dwingt mij zaken te overdenken, te relativeren, er nog eens van een afstandje naar te kijken alvorens het te publiceren.

Heel anders dus dan in een echt dagboek waar je alles kunt schrijven wat je wilt. Vol emotie, vol blijdschap, vol wrok. Het maakt niet uit, het is alleen voor jou. Ik dwing mezelf nu het ook vanuit het perspectief van de lezer te bekijken. Mijn medewerkers dus, of mijn zakenrelaties, mijn adviseurs. Daarmee verplaats ik me dus ook in hun zienswijze en dan ziet ook mijn ondernemerswereld er plots anders uit.

Mooi toch. Ik ga er mee door dus, lezers of geen lezers, voor mijzelf heeft dit meerwaarde en ik kan alleen anderen maar uitdagen hetzelfde te doen. En als er dan mensen zijn die die je openheid voor zwakte aanzien of er misbruik van denken te moeten maken, dan zegt dat meer over hen dan over jezelf.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *