Waarom zelf een netwerk beginnen?

Zelf de voorzittershamer
ter hand nemen

Wat maakt dat ik het noodzakelijk leek te vinden om zelf een netwerk te beginnen. Zelfs 1 was niet genoeg. Was er dan geen aansluiting te vinden in bestaande netwerken?

Ik berichtte al eens eerder dat ik op zoek was naar iets nieuws. Ik organiseerde daartoe een bijeenkomst om met gelijkgestemden op zoek te gaan naar een nieuwe vorm van netwerken. Een andere aanpak.

Dat werd uiteindelijk Firefly en dat werd Route286, maar dit blog gaat niet over die netwerken op zichzelf. Dit blog gaat meer over waarom nu zelf iets beginnen?

Ontevreden

In ieder geval begon het met een zekere mate van ontevredenheid. Enerzijds niet meer zo gelukkig met de netwerkvormen waarin ik actief was en anderzijds ook gewoon toe aan verandering. Met mij waren dat er vele en zo stapte ik al in een leuk netwerk dat E2 wordt genoemd en zijn standplaats heeft in Valkenswaard. Ik vond het echter nog te weinig vernieuwend, maar de stap naar iets anders was gezet.

Ook in een netwerk, genaamd de Stamtafel, zijn we al weer geruime tijd bezig om de aanpak wat meer een maatpak van de netwerkers zelf te maken. Daar echter werd de vorm veel te vrijblijvend en dreef alle kanten op hetgeen mij deed besluiten verder te zoeken. De Stamtafel werkt inmiddels met een vaste voorzitter en een prettige structuur en dus zit ik er nog, maar mijn zoektocht was toen al ingezet.

Zelf dan maar

Hoewel ik mijn oor te luisteren heb gelegd om te ontdekken of er elders mogelijkerwijs netwerken bestonden die wel aan mijn verwachtingen zouden voldoen, besloot ik toch zelf aan de slag te gaan.

Met mijn eerdere ervaringen, had ik besloten dat het wel eens prettig zou kunnen zijn om zelf aan het roer te staan bij de eerste vaart van een een nieuw netwerk. Zelf richting geven aan de ontwikkeling en daartoe ook duidelijke keuzes maken.

De keuze om het zelf te doen was dus vooral omdat ik het noodzakelijk vond om zelf het beleid en de keuzes van een netwerk mee te bepalen en vooral ook om daar, hoewel ik dat graag vanuit een ondergeschikte rol doe, zo af en toe een zetje in de goede richting te geven. Zorgen dat het niet blijft zwalken dus.

Tel daar bij op dat ik wat ideeën had omtrent de aanpak van een netwerk die ik elders in de regio nog niet had gevonden en mijn brainstormsessies kregen inhoud en leidden tot 2 netwerken. Niet aanhaken dus, maar die kritiek die ik op andere netwerken had dan maar eens concreet omzetten in een netwerk waarin wel de huidige maatschappelijke ontwikkelingen een betere plaats zouden krijgen.

Of het gelukt is? Ik laat het graag aan mijn netwerkers over om daarover te oordelen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *