Wat doet social media met mij?

Expert?? Ik??

September vorig jaar schreef ik op SocialNed onderstaand blog en onder in het kader van ‘herinnert u zich deze nog’ voer ik hem nog eens op. Het blijkt namelijk nog steeds te kloppen.

Hè? Klopt dat wel? Moet dat niet zijn; ‘wat doe ik met social media? Nee! Ik wil het ditmaal eens van de andere kant bekijken. Dus; wat doet social media met mij?

Enige tijd geleden las ik in een discussie op Facebook dat iemand zich de vraag stelde of actief blijven in social media nog wel zin had. Ik vroeg me direct af hoe je dat dan zou moeten beoordelen? Hoe meet je dat? Kun je dat wel meten en moet je dat wel willen? En meteen daar achteraan de vraag; wat doet social media eigenlijk met mij?

Nu ben ik al enige tijd actief op social media. In mijn ogen nog altijd zoekend naar een juiste invulling. Zoekend naar een prettige mix van werk en privé, zoekend naar de balans tussen verslaving en plezierig gebruik. Bij enige reflectie op mijn eigen activiteiten kom ik er echter achter dat er, onbedoeld of niet, iets met mij gebeurt door het gebruik van social media. Ik verander, maar nog meer verandert de kijk van de buitenwereld op mij! Mensen gaan mij beoordelen op wat ze van en over mij lezen. Niet zo gek natuurlijk, maar heb ik daar dan zelf wel de hand in gehad?

Persoonlijk
Wat doet social media met mijzelf?

 • Als individu ben ik aan het veranderen, tenminste mij blijkt dat ik een beter netwerker ben via social media dan ik IRL heb kunnen bereiken en dus verleg ik mijn focus, ik voel me er dan ook prettiger bij. Het voelt ook natuurlijker en ook niet langer als werken. Dat is meteen ook een valkuil want voor je het weet ben je er uren mee bezig.
 • Ook kan ik er als persoon mijn ei makkelijker kwijt. Het voelt voor mij natuurlijk om met social media bezig te zijn en het gaat me redelijk makkelijk af. Contacten leggen en onderhouden blijkt beter te werken voor mij en dus is de laatste tijd mijn ‘ vrienden-netwerk’ als vanzelfsprekend gestaag aan het groeien en daar doe ik niet heel actief iets aan.
 • Het heeft ook mijn wereld daadwerkelijk vergroot. Met familie verspreid over heel Nederland en zelfs ver daarbuiten heb ik meer contact met ze als ik ooit heb gehad.

Zakelijk
Wat doet social media zakelijk met mij. Dat, lieve lezers, is een ontwikkeling waar ik aangenaam door ben verrast. Zakelijk plaatst het mij namelijk een beetje op een voetstuk. Men gaat mij anders zien dan ik mijzelf ooit heb bekeken. Experts noemen dat Personal Branding en zij snappen dan ook allang hoe dat werkt, maar ik ben maar een simpele ondernemer en was toch blij verrast.

Voorbeeld
Ik geef een voorbeeld: sinds ik al weer enige tijd geleden Social Networking Nederland heb opgericht en daarnaast ook gewoon actief ben op social media, is men -de buitenstaander- mij als een expert gaan beschouwen. Nu vraag ik je?? Ik? Expert? Ja, zo is men mij gaan zien. Ik niet hoor, ik vind mezelf nog steeds een ondernemer die probeert zijn weg te vinden in social media land, maar anderen dus niet. Dat is bijzonder.

Hoe uit zich dat dan? Welnu, ik word plots uitgenodigd als spreker over social media. Bijzonder, nietwaar? Hoewel ik dat geruime tijd heb afgehouden heb ik  mijn eerste spreekbeurten gehad. Bloednerveus, bij de eerste dan, maar vooruit die eerste was voor vakgenoten uit de bouwwereld. Het bleek enorm leuk te zijn trouwens.

Conclusie
Hoewel er ongetwijfeld nog veel meer aspecten uitgelicht zouden kunnen worden laat ik het hier even bij. Maar niet voordat ik een belangrijke conclusie met u heb gedeeld; de wijze waarop men mij is gaan zien. Kan ik daar dan niet mijn voordeel mee doen? Natuurlijk kan dat en dus ben ik nu social media meer en meer in gaan zetten op mijn eigen vakgebied. Dan moet ik toch zakelijk (en dit keer welbewust) hetzelfde kunnen bewerkstelligen. Dan moet ik toch voor elkaar kunnen krijgen dat men mij en mijn organisatie als experts gaat zien? Experts dit keer op het terrein waar we ook graag als experts gezien willen worden.

Is dat niet geweldig dat social media dat nu voor mij mogelijk maakt? Bekijkt u mij dan ook vooral maar als expert. Ik zal mij niet meer verstoppen en graag de gevolgen van mijn social media activiteiten onder ogen zien.

8 Responses to Wat doet social media met mij?

 1. Wil Withoos says:

  Hey, na je blog gelezen te hebben moest ik aan het ondernemerscongres denken waar ik bij de lezing van Annemarie v Gaal was. Ze vertelde op het eind dat ze altijd op zoek zijn naar sprekers, misschien s een kijkje nemen op http://www.sprekersburo.nl wellicht is het iets voor je.

  Groeten Wil

 2. Fred Rommens says:

  Dank Wil, maar je schat me iets te hoog in ben ik bang. Een praatje houden op de Open Coffee is toch van een andere orde als op een congres naast dergelijke grootheden. Maar aardig dat je mij in die categorie plaatst.

 3. Fred,
  Leuk om zoiets te lezen. Gelet op het feit dat ik commercieel actief ben, geeft social media meer mogelijkheden en verruimt het zeker je wereld. Ik merk wel dat je moet oppassen dat je niet gaat overdrijven, want anderen zien je snel als: daar heb je hem weer. Je moet echt wat te vertellen hebben en je moet het ook kunnen waarmaken. Verder vind ik het echte netwerken, mensen ontmoeten, over je vak praten nog steeds het mooist. Net weer ook serie Ontdekdagen voor O-Prognose achter de rug, met gelukkig veel interesse, maar nog mooier: interactief over het vak en tussen collega’s. Op onze gebruikersdag 2013 wil ik daar ook meer aandacht aan gaan besteden.

 4. Fred Rommens says:

  Dank voor je reactie Mari, ook hier. Wat is te veel. Wat de een veel vindt is voor de ander weinig. Ik kreeg eens het verwijt dat ik wel erg veel zou twitteren. Toen bleek dat de betreffende volger slechts een paar twittervrienden had en dus heel veel van mij voorbij zag komen. Ik kreeg echter nog altijd vaker te horen dat ze zaken die ik post hebben gemist. Het zal kortom altijd zoeken naar balans zijn.

 5. A. Maessen says:

  Fred. Alweer veel herkenning hier. Maak ongeveer hetzelfde mee. Heb eens een blog geschreven over “hoe twitter mijn leven veranderde”. En het gaat maar door.Totdat ik ook de goede modus ontdek denk ik.

 6. Fred Rommens says:

  Blijven zoeken Annie. Doe ik ook.

 7. Fred Rommens says:

  Hoi Wil,

  als ik op je link klik kom ik bij een heel andere pagina terecht over bedrijfsuitjes?
  Fred

 8. Fred Rommens says:

  Ik heb de juiste link intussen gevonden: http://www.hetsprekersburo.nl/

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *