Zelfstandige is geen ondernemer

bloeiende economie

In de volkskrant van jongstleden zaterdag las ik en interessant artikel over het verschil tussen ondernemers en zelfstandigen.

Interessant vooral omdat de stelling werd neergelegd dat zelfstandigen geen banen creëren en ondernemers wel. Essentieel voor onze toekomst dus.

Getallen

Volgens het artikel, opgemaakt en geschreven door Nanda Troost, is slechts 10% van de 760 duizend zzp’ers ook echt een ondernemer.

Die getallen zijn voor mij niet controleerbaar, maar ik ik kan me er iets bij voorstellen. De KVK heeft kennelijk deze cijfers aangeleverd en dat schept enig vertrouwen. Los van de verhoudingen is veel meer de vraag waar die conclusie vandaan komt.

Waarom zijn die andere zzp’ers geen ondernemer?

Dat is, volgens het artikel, vooral gelegen in het feit dat deze Zzp’ers (al dan niet gedwongen) kiezen voor; vrijheid, blijheid en werken zonder baas. Het verkopen van de diensten op uurbasis tegen vast uurtarief zonder ook maar enige investering van enige betekenis, uitgezonderd de bouwprofessional die zich gereedschap aanschaft. Kennelijk is investeren een maatstaf om aan af te meten of men ondernemer is.

Het Platform Zelfstandige Ondernemers vind dat uiteraard veel te traditioneel gedacht. Zzp’ers leveren volgens hen een enorme economische bijdrage.

Flexibele schil

Ik kan me echter wel vinden in de stelling dat de grootste groep zzp’ers niet bijdraagt aan banengroei. Dat de ondernemers van deze wereld moeten zorgen voor die groei.

Dus enerzijds ben ik blij met die zzp’ers en bieden zij mij de mogelijkheid om de in deze tijden zo vaak geroemde ‘flexibele schil’ rond mijn bedrijf op te bouwen zodat ik de pieken en dalen kan opvangen. Ik moet er als ondernemer dus voor zorgen dat er werk komt voor deze groep. Dan klopt de stelling dat de banengroei bij de ondernemers vandaan moet komen.

Anderzijds zal een zzp’er betogen dat zij dan dus de klappen opvangen als het wat minder gaat en daar is geen speld tussen te krijgen. Daarentegen loopt de zzp’er weer niet meer risico dan voor zijn eigen inkomen en omzet en zonder investeringen kan dat beheersbaar worden gemaakt. Een ondernemer steekt zijn nek doorgaans veel verder uit en loopt daarmee ook veel meer risico. Kortom vanuit financieel oogpunt heeft beide voor- en nadelen.

Economische groei

Als ik alle argumenten naast elkaar zet kan ik me wel vinden in de basisstelling dat ondernemers wel en zzp’ers geen banen creëren. Daarmee dragen de zelfstandigen dus niet actief bij aan economische groei, daar waar ondernemers daar doorgaans op gericht zijn. Het één kan echter niet meer zonder het ander. De economie zou dus zonder zzp’ers ook geen flexibele schil hebben en daarmee zou waarschijnlijk toch ook weer die economische groei stagneren, immers ondernemers zijn steeds huiveriger om vaste medewerkers in dienst te nemen.

Kortom deze discussie zou wel eens zonder eind kunnen zijn. Ik ben blij met de zzp’ers, maar wellicht dat zij juist een rol zouden kunnen en moeten spelen in de groei van bedrijven zoals dat van mij. Daarmee stellen ze immers hun eigen werk ook veilig. Niet proberen het werk voor mijn neus weg te kapen, maar onze meerwaarde aan de gezamenlijke client verkopen en er dan zelf ook voor langere tijd werk aan overhouden en een vaste partner. Zo’n samenwerking zie ik wel zitten.

2 Responses to Zelfstandige is geen ondernemer

  1. Blog en artikel zetten me wel even aan het denken… Naar mijn idee is het meest belangrijk of iemand ondernemende kwaliteiten heeft. Dat maakt voor mij iemand een ondernemer zeker in deze tijd van samenwerking zoals jij al aangeeft Fred.

  2. Fred Rommens says:

    Alleen de kwaliteiten hebben lijkt me onvoldoende. Volgens mij ben je pas ondernemer als je met die vaardigheden ook echt iets doet.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *