Huis boven water

Huis boven water

Huis boven water

Vele, vele nederlanders hebben er last van; hun huis ‘staat onder water’.

Anders gezegd de hypotheek is hoger dan de huidige verkoopwaarde van het huis waarop de hypotheek is gevestigd.

Dat is waardeloos en vooral als je je huis moet verkopen, om welke reden dan ook.

Dat probleem kennen wij eigenlijk helemaal niet. Tot enkele jaren geleden was onze prive hypotheek eigenlijk maar circa 25% van de marktwaarde.

Geen enkele zorg dus denk je dan.

Om dit stuk te begrijpen moet je weten dat de crisis bij ons feitelijk in twee delen valt uit te splitsen. Het eerste, minst heftige deel in 2009/2010 en deel twee van eind 2011, begin 2012 tot (zo hebben wij zelf de streep getrokken) 1 mei 2014. In de periode tussen de beide, toen we nog zo naïef waren dat we dachten dat er geen deel twee zou komen, besloten we ons huis te verbouwen.

Dat was ook echt nodig, immers onze aanbouw lekte als een vergiet, het dak was zeer onbetrouwbaar, we hadden nog stalen kozijnen, de badkamer beschimmelde, kortom er moest al tijden wat gebeuren en aangezien de banken zichzelf (en ons) nog niet in de nesten hadden gewerkt bleek het haalbaar.

Zelfs met een extra hypotheek voor de verbouwing kwamen we (prive) nog altijd maar aan 60% van zelfs de huidige marktwaarde. Geen enkel probleem dus. Nu hebben wij ons huis ook deels als onderpand van zakelijke leningen ingezet, maar zelfs dan bleef het binnen de gangbare ‘bankmarges’, immers anders hadden we die hypotheek nooit gekregen.

Ons huis bleef ‘boven water’ dus en de bouw werd gestart, maar toen kwam deel 2 van de crisis. Het heftigste deel. Wat ons dan weer dwars zat, ondanks dat ik weet dat we daar boven moeten staan, is dat velen gedacht zullen hebben dat wij het nog prima hadden. ‘Met zo’n verbouwing kon dat toch niet anders.’ Of er ooit iemand is geweest die dat werkelijk heeft gedacht ……. geen idee, maar wij voelden dat zo.

Het is echter niet uit luxe dat de verbouwing tot op de dag van vandaag niet is afgewerkt. Gelukkig dat het zich vooral om esthetische zaken gaat, maar toch. De inrichting was bijzonder mager en vooral de buitenzijde van het huis ‘ziet er niet uit’.

Muren die gestukadoord hadden moeten worden, zijn niet afgewerkt, schilderwerk dat nog moet worden gedaan, de voortuin die nog vol onkruid staat en waar een niet uitgewerkt plan voor klaar ligt en een bijkeuken die nog veel aandacht behoeft. Het zat er effe niet meer in en waarom? Je raad het vast. De laatste centen van het bouwgeld waren simpelweg nodig om het bedrijf weer overeind te houden. Zoals vaker ging het bedrijf gewoon weer voor.

Gelukkig (door enkele bijzondere persoonlijke meevallers) zijn we toch met die afwerking gestart en maar goed ook want na twee jaar werd het zelfs technisch noodzakelijk omdat anders de schade wel eens groter zou kunnen zijn dan de kosten van de afwerking.

Maar 1 geluk hebben we; dat huis steekt nog altijd fier boven het wateroppervlak uit!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *