Vakantie

 

Vakantie

Vakantie

Het lijkt zo vanzelfsprekend; vakantie. We hebben er allemaal voldoende van, toch?

Bij mijn medewerkers hebben we in ieder geval onlangs met allen besloten dat we geen 11, maar nog 6 ATV dagen per jaar indelen.

Niemand namelijk die al zijn dagen opmaakte en dus hielden ze allemaal over. Dan liever die 5 dagen omgezet in iets meer inkomen.

Toch is vakantie voor een ondernemer in het MKB helemaal niet zo vanzelfsprekend en al zeker niet als het bedrijfsmatig stukken minder gaat.

Om te beginnen neem ik als ondernemer (of moet ik zeg nam ik) al minder dagen op per jaar als de medewerkers. 25 dagen en 11 ATV dagen, ik ben er nooit in de buurt geweest. 3 weken in de zomer lukte altijd wel, was ook gewoon nodig, maar naast diverse losse dagen en de aangewezen ATV hield het wel op.

Maar dat is nog slechts de tijd die je vrij neemt om even weg te zijn. Daar komen de noodzakelijke middelen uiteraard nog wel even bij. De afgelopen jaren was dat simpelweg behelpen. Nu gaan wij doorgaans al niet kostbaar op vakantie. De Camping, liefst in warme oorden, is ons ultieme vakantiedoel (we zijn geen veeleisende mensen) en dus kan dat toch al wel vlug. We hebben immers een prima tent en alles wat voor zo’n vakantie nodig is.

Toch lukte het ons feitelijk 2 jaar niet om op vakantie te gaan. In 2012 bleven we thuis. Dat vreet aan je. Tenminste aan mij wel. Ik heb die drie weken nodig om weer op te laden ben ik achter. In 2013 hadden we gewoon veel geluk. Een kleine, bescheiden erfenis maakte dat we die konden gebruiken om er toch even tussenuit te gaan. Maar zorgeloos was deze vakantie nog allerminst. Geld om in die jaren op vakantie te gaan was er dus nauwelijks. Vele ondernemers en zelfstandigen zullen dat herkennen, maar ook zij die door omstandigheden op straat zijn komen te staan.

Ik zie het nog om me heen eerlijk gezegd. Het is nog steeds niet bij iedereen weer een vetpot. We voelen ons dan ook bijna schuldig dat wij wel gewoon weer twee-en-een-halve week weg konden. We hadden het (net als iedereen overigens) gewoon effe nodig. Het was ook een verademing te merken dat we eens een vakantie hadden die echt zorgenvrij bleek, maar toch vragen sommigen zich af waarom dat ‘op vakantie gaan’ nu zo belangrijk is. “Wij blijven juist elk jaar lekker thuis.” hoor ik dan. Daar zijn verschillende redenen voor en de meeste ondernemers en zelfstandigen zullen die wel herkennen.

  1. In de eerste plaats staat ons kantoor letterlijk in de achtertuin. Mijn medewerkers kijken ook altijd recht in die tuin en hoe correct ze ook zijn (in de zomer zitten de jaloezien aan de woonhuiskant altijd dicht), je bent er nooit los van.
  2. Een tweede reden is dat thuis werken, voor iedereen zo langzamerhand, steeds normaler is geworden. Dat betekent echter dat je huis vaak ook je werkplek is en om echt los te komen is thuis blijven dan geen optie.
  3. Een derde reden is dat wanneer je echt weg bent het wordt geaccepteerd dat je niet bereikbaar bent. Dat je niet je mails beantwoord en geen telefoon aanneemt. Dat pikt men van je in het buitenland bent, maar minder als je gewoon in Nederland verblijft.
  4. De vierde en misschien wel belangrijkste reden is dat een andere omgeving maakt dat je ook andere zaken gaat doen en daarmee makkelijker los komt van je dagelijkse sleur. Zeker met kinderen, die in de huiselijke omgeving hun eigen gang nog gaan, doe je op vakantie andere, leuke zaken en dat maakt dat je ontspant. Even lekker bijkomt.

Genoeg redenen voor mij om in ieder geval die ene keer per jaar vakantie echt te koesteren. Sterker nog, vanaf nu, zo hebben we besloten, gaan we zelfs wat vaker! Ik hoop van harte dat iedere zelfstandige en ondernemer dat vanaf 2015 ook weer kan.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *