Mijn netwerken

Intro:

Om mezelf een mening te kunnen vormen over alles wat met ondernemen en meer in het bijzonder met netwerken te maken heeft heb ik natuurlijk al jaren ervaring opgedaan in vele vormen van netwerken. Onderstaand laat ik ze de revue passeren en zal proberen de voor- en nadelen uit de doeken te doen en waarom ik er gebruik van maak.
De eerste kanttekening maak ik uiteraard direct, immers netwerken draait niet in de eerste plaats om de vorm, maar om de inhoud; lees de mensen in het netwerk.
Ik prijs me dan ook gelukkig dat vele van mijn netwerken mij vele boeiende contacten opleveren die mijzelf, mijn bedrijf of mijn netwerk weer op weg helpen naar meer leuke contacten en opdrachtgevers maar bovenal waardevolle relaties.

LinkedIn De basis van het moderne Netwerken is een LinkedIn profile. Netwerken draait immers al weer enige tijd niet om louter bedrijven, maar om mensen. Meer dan ooit is netwerken mensenwerk en ook op Internet is dat van toepassing. Voor mijn zakelijke internet gebruik ik dan ook als basis mijn LinkedIn account, waarmee ik mijn relaties op de hoogte houd van alles wat er zoal zakelijk speelt bij mij.

Facebookis voor wat betreft de digitale netwerken hét netwerk in opkomst, tenminste als je de kenners mag geloven. Op Facebook ontstaat een mix van persoonlijke en zakelijke activiteiten. Men deelt ook persoonlijke zaken, naast informatie van bedrijven (Fanpages) en netwerkers krijgen daardoor een gezicht. Door het delen van privé gegevens (tot hoever bepaald men uiteraard zelf) krijgen collega netwerkers inzicht in de persoon achter de zakenpartner. Ook voor mij geldt dat ik deze mix heb gemaakt en zakelijk met persoonlijk combineer. Zo laat ik wat meer zien van de persoon Fred Rommens en niet uitsluitend een zakenpartner.

Open Coffeenetwerken schieten als paddenstoelen uit de grond en zijn zeer toegankelijk voor startende netwerkers en kleine zelfstandigen. Hoewel ook ervaren netwerkers hun ei er natuurlijk prima kwijt kunnen. Het is een zeer laagdrempelig concept en zonder investeringen of lidmaatschappen kan men op de diverse Open Coffee bijeenkomsten binnenwandelen. Aanmelden via LinkedIn wordt op prijs gesteld, maar is niet strikt noodzakelijk. Men wandelt binnen en raakt bijna vanzelf in gesprek met andere koffieklanten. Informatie wordt eenvoudig uitgewisseld en relaties worden aangeknoopt. Soms zeer succesvol, andere keren wat minder, maar altijd boeiend. Meestal spelen deze bijeenkomsten zich af van 9.00 tot 11.00 uur in de morgen en bij uitzondering in de avonduren. Ook Open Breakfast en Open Lunches worden er soms aangekoppeld.

Twitter wordt door velen gezien als een soort hype. “Wat moet ik er mee” en “wat een onzin” hoor ik vaak, maar inderdaad dat zijn uitspraken van de niet-twitteraars, ook wel aangeduid als #dennisdieniettwittert of #sandradieniettwittert. Het medium is wel snel, maar persoonlijker dan ik had verwacht en leverde mij reeds leuke en ook nog bruikbare contacten op ook. Er wordt veel en snel informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen naar je toegezonden en met de juiste volgers is ook dat zeer bruikbare informatie. Ook het informeren van je relaties kan via Twitter zeer bruikbare resultaten opleveren. Informatie die wel –in mijn opinie- door een persoon moeten worden verstrekt en niet door een onpersoonlijk bedrijfslogo. Hier ben ik zelf dan ook veel terughoudender in, mits het voor de lezers uiterst relevante informatie is natuurlijk. Een boeiend, persoonlijk en zeer nuttig medium wat mij betreft, maar ook dit valt of staat met de mensen die er actief zijn.

De laatste tijd maak ik me ook druk over andere vormen van netwerken. Sterker nog, uit onvrede met bestaande netwerken ben ik er zelf, met hulp van velen, zelf een aantal gestart.

Een daarvan is Route286 en deze club laat zich zo omschrijven;

Een gedreven groep zelfstandige professionals, die vanuit hun gevoel, overtuiging en maatschappelijke verantwoordelijkheid projecten en/of (goede) doelen ondersteunt om de wereld elke keer weer een stukje beter te maken.

Mooi toch. Daar wil ik graag een rol in spelen en als dat dan ook nog iets oplevert, helemaal mooi.

Ook Firefly is een geheel nieuwe club. Hierbij staat kennis centraal. kennis delen en kennis verwerven. Meer info volgt later. of volg de link naar de site, immers daar komt alle informatie vast en zeker voorbij.

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *