Het Nieuwe Werken – Zo oud als de weg naar Kralingen!

Hoezo Het Nieuwe Werken? Wat is daar nu zo nieuw aan? Alleen al Interpolis bijvoorbeeld doet het al sinds 1996. Was het niet het “Servant Leadership” dat al sinds begin jaren 70 de weg naar dit Nieuwe Werken reeds inzette?

De week van …

En toen was hij er dus; De week van Het Nieuwe Werken (afgekort als HNW). Alsof we plots dit fenomeen hebben uitgevonden, alsof het een revolutie betreft. Nonsens natuurlijk. Vanzelfsprekend zijn er wat variabelen veranderd in onze maatschappij. Het is in ieder geval meer geaccepteerd dat we op een andere wijze met werk omgaan. Dat we niet alles keurig van 9 tot 5 op een vastgestelde manier en wijze meer aanpakken. Maar nieuw?

Ligt de oorsprong van dit Nieuwe Werken immers niet al in het begin van de jaren 70. De opkomst van een boeiende en voor dit doel in mijn ogen noodzakelijke managementstijl; het “Servant Leadership”. De dienende leider dus. Een leider die inspireert, motiveert en nog veel meer, maar een leider die zijn medewerkers vooral zelf verantwoordelijkheid toebedeelt! Laat dat nu ook een eigenschap zijn van HNW.

Medewerkers worden conform HNW geacht veel zelfstandiger te kunnen functioneren en worden alleen beoordeeld op ‘Output’ zoals dat heet. Niet langer wordt er gekeken naar hoeveel uur we op kantoor zijn, maar vooral wat we presteren en dat is toch ook het kenmerk van een door een dienend leider gestuurde organisatie.

Medewerkers die al sinds de jaren 70 een manager hebben die op deze wijze leiding geeft zullen herkennen dat wat er nu gebeurt alleen een stapje extra is in dat proces om geheel zelfstandig en vooral niet te veel sturend onze werkzaamheden te doen. Neem je eigen verantwoordelijkheid en voer op jouw eigen wijze je werkzaamheden uit.

Werken 2.0

Als we HNW slechts zouden definiëren als tijd- en plaatsonafhankelijk werken dan was de oorsprong van dit concept wat dichterbij. Wellicht was dan het Interpolis kantoor wel één van de eersten, maar zelfs dat is al weer bijna 15 jaar oud! Hoezo het NIEUWE werken.

Werken 2.0 wordt het dan genoemd. Refererend aan alles waar tegenwoordig die 2 en die 0 achter schijnen te moeten. Merkwaardig fenomeen. Maar waarschijnlijk bedoeld als linkje naar het internet via welke een deel van dat werken zich afspeelt.

Begrijp me niet verkeerd. Het is niet de inhoud waar ik problemen mee heb. Al jaren werken mijn mensen met een laptop, flexplekken en “Ja” ze krijgen veel eigen verantwoordelijkheid en dus ruimte om hun eigen keuzes voor wat betreft het tijd- en plaatsonafhankelijk werken, te kunnen maken.

Het is uitsluitend die merkwaardige term “Het Nieuwe Werken”. Onzin vind ik dat. Het is niet meer dan een zeer prettige en logische stap in een ontwikkeling die al lang, héél lang, gaande is.

2 Responses to Het Nieuwe Werken – Zo oud als de weg naar Kralingen!

 1. Hallo Fred,

  Goed blog-stuk.

  En over dat 2.0 , 3.0 en zag zelfs laatst iemand komen met makelaardij 4.0.

  Zo lust ik er nog wel een paar.

  Gr, Luc

 2. Fred says:

  Dank Luc, Dank voor je leuke reactie. Hoewel een kritische reactie ook altijd iets aan een verhaal toevoegt zijn de bevestigende opmerkingen toch ook altijd prettig.
  Groet, Fred

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *