Netwerken 4.0

Evaluatiemoment

Zoals mijn volgers wel weten ben ik altijd druk doende met een zoektocht naar nieuwe vormen van netwerken. De bestaande vormen blijken mij elke keer toch weer niet zo lekker te passen. Ik voel me er niet ´senang´ bij, om maar eens een leuk woord te gebruiken.

Nu ben ik met en door wat netwerkers die daar hetzelfde over dachten meegezogen in een zoektocht naar die andere vorm, die netwerkstructuur die ons wel brengt wat we willen. Ik kom er echter langzamerhand achter dat het vooralsnog niet de handschoen is die ik lekker pas.

Evaluatie
De laatste keer dat ik één van die beide netwerken bezocht kwam ik daar weer achter. In mijn ogen ging het toch weer de min of meer traditionele kant op. Er werd voorzichtig geëvalueerd, maar de zaken die werden geëvalueerd kwamen mij verdacht bekend voor. Bekend als in: bekend uit andere netwerkstructuren.
Het meest opvallend was overigens dat anderen zich daar prima bij thuis leken te voelen en dat gun ik ze uiteraard van harte, maar doet mij wel verwonderd afvragen of ik daar dan nog wel goed zit? Wil ik wel elke keer de vraag stellen; “waar ik naar op zoek ben?” of een cijfer 10 voor de gemoedelijkheid van de club kunnen geven. Allemaal niets mis mee overigens, maar kennelijk niet voor mij.

Mijn leukste netwerk ooit, was namelijk geen echt netwerk. Dat was een door Fontys georganiseerde bijeenkomst voor ondernemers, genaamd PLATO, waarin we als ondernemers elkaar als klankbord gebruikten. Niks standaard netwerkzaken, niks gezellig, maar de diepte in, de inhoud opzoeken en dat paste mij wel aardig kom ik nu achter.

Hersen-storm-sessies
Een andere vorm die zich nu spontaan aandient is van een andere orde. Ik ben namelijk op verschillende plaatsen betrokken geraakt bij initiatieven om mee te denken (“brainstormen” met en popie-jopie woord) over leuke nieuwe ontwikkelingen in verschillende categorieën:

 • huisvesting in het primair onderwijs
 • leegstand in een stadshart en
 • wat doen we met bibliotheken (nog lekker pril overigens deze)

Juist deze initiatieven maken dat we met complementaire groepen van mensen aan tafel gaan en samen proberen oplossingen te vinden voor uiteenlopende problemen. Helemaal geweldig vind ik dat. Natuurlijk is de insteek dat je samen met originele en bijzondere ideeën komt, maar tegelijk is dit natuurlijk netwerken Puur Sang (graag gedaan Rob). Geen geschuif met visitekaartjes, geen vraagstelling omtrent mijn zoektocht naar de juiste aansluiting, maar een probleem beetpakken en de handen uit de mouwen.

Nog iemand zo’n initiatief op gebied van huisvesting wellicht?

6 Responses to Netwerken 4.0

 1. Rob Lindhout says:

  Zo herkenbaar. Gelukkig zijn er veel meer mooie ininiatieven, zoals van De Tussentijd, EdushockExperience, MKB Krachtcentrale, etc.. Ik zal je op de hoogte houden!
  En dat met die bibliotheken en maatschappelijk vastgoed, daar gaan we wat moois mee doen…

 2. Fred Rommens says:

  Dank Rob, ik kijk er naar uit.

 3. Marcell van der loo says:

  Dag Fred,
  Leuk om te Lezen dat je nog steeds enthousiast bent over het PLATO concept. Ik heb vier jaar lang als peter gewerkt voor een groep directeuren, eigenaren in en rondom Boxtel, eindhoven . Ikzelf ben ook erg enthousiast over het concept!. Wij van Meerkat zoals je weet zijn hierop gaan voortborduren en hebben de Meerk@tmeetings georganiseerd . Zowel fysiek als virtueel netwerken met diepgang. Inderdaad het concept PLATo The next level. Ik houd idd ook niet van plattere borrels en bla bla bijeenkomsten. het leven is er volgens mij toch wel te kort voor. Iets voor jou dus?! Of we organiseren een concept in de regio Limburg, Brabant samen?

 4. Fred Rommens says:

  Ik ben er inderdaad nog enthousiast over, vermoedelijk ook omdat het niet aanvoelde alsof ik er meer mee moest. Ik hoefde er geen werk uit te halen, die drang was er daar niet, hoewel ik die elders ook niet zo heb. Een mix van regulier netwerken en het PLATO concept lijkt gepaster, anderzijds wordt ik dus ook wel enthousiast over totaal andere vormen.
  Hoe dan ook, dank voor je reactie.

 5. Ken je de 2.0 netwerken zoals bijvoorbeeld Ambtenaar 2.0 of Bibliotheek 2.0 ? Je moet wel lid worden.

 6. Fred Rommens says:

  Ik leer elke dag weer bij Annie. Ik had er wel van gehoord, maar ben geen ambtenaar en werkte ook (nog) niet voor of met bibliotheken. Ik ga ze “checken” :o)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *