Netwerken is uitdelen niet incasseren!

Het klinkt een beetje als een bokswedstrijd en vaak kom ik die boksers ook wel tegen. Direct drijven ze je de hoek in en een serie, toch doorgaans laffe stoten, zijn je deel. De ene na de andere stoot wordt uitgedeeld, maar wie er tegenover ze in de ring staat is ze feitelijk niet duidelijk.

Beetje slappe vergelijking van een gemiddelde netwerk bijeenkomst zou je zeggen, maar toch? Hoeveel netwerkers komen jullie ook niet tegen die toch vooral bezig zijn hun eigen wedstrijdje te spelen en hun gesprekspartner doorgaans als tegenstander te zien.

Elke bijeenkomst kom ik ze toch weer tegen. Mensen die er op uit zijn zo veel als maar mogelijk aan het woord te zijn en er alles aan gelegen laten, dat we als toehoorders toch vooral maar naar huis gaan met het idee dat we nooit meer om ze heen kunnen.

Nog vanavond liep ik er weer 1 tegen het lijf en ‘vroeger’ was ik wellicht gezwicht voor de druk en had dan maar weer een afspraak aan de bijeenkomst vastgeplakt. Het werd nooit iets natuurlijk, immers zo’n stijl van werken past mij niet en doorgaans de andere aanwezigen ook niet bemerk ik nu steeds.

De meeste netwerkers hebben gelukkig aanzienlijk meer te bieden en zijn zeer wel bereid te luisteren. Ook dat kwam ik vanavond tegen en enkele van de gesprekken waren warme, persoonlijke en daardoor ook zeer prettige ontmoetingen. Niet dat dit noodzakelijkerwijs tot zakelijke afspraken leidt, maar ik ben er wijzer van geworden.

Het is plezierig te ontdekken dat de meeste netwerkers die ik tegen kom willen delen. Uitdelen en niet incasseren dus. Luisteren en niet praten. Luisteren naar anderen en oprecht proberen daar aansluitingen te vinden en werkelijk iets voor elkaar te kunnen betekenen. Heerlijk, inspirerend en in beginsel belangeloos.

Dat is ook mijn insteek en daar wil ik mijn lezers nadrukkelijk op wijzen. Kan ik iets voor jullie betekenen. Is mijn kennis van waarde om je een keer vrijblijvend van een advies te dienen, wil ik je in mijn netwerk wellicht in contact brengen met één van mijn relaties, mag ik je sparringpartner zijn bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën.

Dat laatste lijkt me verreweg het leukst. Ik ben als ‘vrije denker’ altijd aan het ondernemen en als ik je daar een keer (als klankbord) mee van dienst kan zijn dan lijkt me dat geweldig. Heerlijk om geheel belangeloos een keer als spiegel te fungeren voor je plannen. Kom maar op. Zo wil ik van waarde zijn voor mijn netwerk.

Ja, ja, zonder bijbedoelingen zeker! Nee, natuurlijk niet. Eerlijk is eerlijk. Ik verwacht daar wel wat voor terug. Ik verwacht een oprecht in mij geïnteresseerde ondernemer (m/v) terug. Ik verwacht daar ooit zelf weer een leuk contact aan over te houden, buiten de relatie die mij als spiegeltje aan de wand in zet natuurlijk. Maar direct? Nee, niets. Dat is zo leuk aan netwerken. Het geven kan zo leuk zijn.

One Response to Netwerken is uitdelen niet incasseren!

 1. Frans Duijts says:

  Hallo Fred,

  Je slaat de spijker op de kop met dit verhaal.

  Ik heb wel gemerkt dat de kwaliteit van de netwerkers vaak samenhangt met de netwerkbijeenkomst zelf.

  Groetjes,

  Frans

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *