Ondernemen en assertiviteit. Geen gelukkig huwelijk

Assertief in social media :o)

Als ik assertiviteit google dan komt er heel wat meer uit dan ik op de eerste plaats spontaan had bedacht. Assertiviteit wordt door mij, en veel van jullie, toch vooral gezien als ‘voor jezelf opkomen’ en dat staat dan ook als één van de verklaringen keurig vermeld. Dat er veel meer is dan dat wordt niet zo snel herkend en eerlijk gezegd ga ik dat nu dus ook niet doen. Geen emoties uiten of complimentjes uitdelen (onderdeel van assertiviteit volgens Wikipedia) maar voor jezelf opkomen koppelen aan ondernemen.

Ik ken veel ondernemers die assertiviteit als hun grootste goed beschouwen. Zij menen dat dit hen op de ‘ondernemersladder’ omhoog brengt. Het voor zichzelf opkomen betekent sneller resultaat, sneller erkenning, sneller succes. Ik weet me goed te profileren en mijn statement te maken en dat levert op! Maar eh … is dat wel zo.

Ken je dat ook die verjaardag waar je op visite bent en waar iedereen wegloopt met die ene joviale kerel, of die innemende en zeer charmante vrouw. Die types die iedereen om hun vinger winden en dan bedoel ik dat positief. Die types die barsten van de vrienden en dus mede door hun assertieve instelling met iedereen daar bevriend lijken. Sterker nog; iedereen wil graag met ze bevriend zijn. Iedereen wil met ze gezien worden.

Zo ook is dat in ondernemersland. Neem een netwerkbijeenkomst en daar lopen dezelfde types rond, neem social media en daar zitten ze ook. Die netwerkers waar je graag mee geassocieerd wordt. Die netwerkers die door hun assertieve gedrag ook ondernemersland aan hun voeten krijgen.

Maar zijn dat nu wel lange termijn relaties? Zijn dat niet ook de netwerkers die nooit genoeg hebben, die zichzelf altijd maar weer willen bewijzen, willen profileren. Zijn dat niet de ondernemers die elk jaar weer op zoek zijn naar nieuwe cliënten. Die steeds weer fluitend met nieuwe relaties aan komen, maar tegelijkertijd vergeten dat relatiebeheer van je bestaande cliënten ook erg belangrijk kan zijn. Wat ze er aan de voorkant bij krijgen valt er aan de achterkant weer af (ik ken echt de sprekende voorbeelden). Is dat dan het ideaal plaatje?

Assertiviteit als ondernemer, zo stel ik vast is zeer zeker géén vereiste! Integendeel, het kan je heel goed helpen dat je wat minder assertief bent en ik spreek echt uit eigen ervaring. Natuurlijk, het duurt allemaal wat langer voordat je een onderneming uitbouwt. Je hebt wat meer geduld nodig, maar wat je er voor terugkrijgt is zoveel meer waard. Ik kan bogen op langdurige relaties die ik juist heb verworven omdat ik niet assertief ben. Omdat ik juist de ‘kat uit de boom’ keek. Omdat het bij mij over inhoud ging, vertrouwen en niet om de buitenkant. En wat ben ik blij met die mooie langdurige relaties. Juist deze geven mij, in deze wat mindere economische tijden, de rust binnen mijn onderneming en dus bij mij.

Assertiviteit is een overschat fenomeen durf ik hier wel te stellen. Het is helemaal niet nodig om echt assertief te zijn. Natuurlijk een beetje voor jezelf opkomen kan geen kwaad, maar wees er zeker van dat zelfvertrouwen veel meer waard is. Echt zelfvertrouwen straal je uit en dat merkt men. Daarvoor kun je heel rustig in een hoekje blijven zitten, dat hoef je niet te zeggen. Men herkent het, men reageert er op en men waardeert het dat je terughoudend bent. Zonder zelfvertrouwen wordt het lastig. Zonder assertiviteit kun je het prima redden.

14 Responses to Ondernemen en assertiviteit. Geen gelukkig huwelijk

 1. Inge D'Hooge says:

  Het vertrouwen dat jij aan de dag gelegd hebt om je bedrijf uit te bouwen, spreekt tot de verbeelding. Toch denk ik dat veel ondernemers zich niet kunnen permitteren om de kat uit de boom te kijken en geen andere keuze hebben dan bewust uit hun schulp te komen. Simpelweg omdat er brood op de plank moet komen.

  Voor mij maakt zelfvertrouwen ook deel uit van assertiviteit. En is assertiviteit het positieve broertje van agressiviteit. Het is bv. ook geweldloos communiceren en op een fatsoenlijke manier met elkaar omgaan. Assertiviteit is dan ook niet schreeuwen hoe goed we wel zijn maar durven verbinden met anderen. Als ik jouw verhaal lees, ben jij wel degelijk assertief en beheers je bovendien de kunst om met de stroom mee te gaan.

 2. Fred Rommens says:

  Assertiviteit Inge is geen overbodige luxe en kan zeker wel van pas komen. Je hebt gelijk dat er brood op de plank moet komen, maar bij gebrek aan assertiviteit, en dat dicht ik mijzelf nog steeds toe, is het nu te laat omdat alsnog ‘even’ op te pakken.
  Het kan natuurlijk voor sommigen wellicht wel een bruikbaar hulpmiddel zijn om in ieder geval voor de korte termijn werk te verwerven.
  Ik blijf echter van mening dat voor de langere termijn assertiviteit niet doorslaggevend is, maar dat geldt wel voor zelfvertrouwen. Twee, in mijn ogen toch geheel verschillende zaken.
  Hoe dan ook, dank voor je reactie en laten we hopen dat het meer ondernemers aan het denken zet.

 3. Dag Fred,
  Ik ben het eens met je voorkeur voor lange termijnrelaties met klanten en met je afkeer van “snelle jongens”. Je mening dat assertiviteit en ondernemen niet samengaan deel ik echter niet. Assertiviteit draait om een heldere boodschap die met respect wordt gebracht. Dat respect geldt dan voor zowel de ontvanger als voor de zender (zelfrespect). Uit jouw blog maak ik op dat jij dus juist heel goed bent in assertief ondernemen! Ik sluit me dan ook aan bij de vorige reactie.
  In mijn trainingen komt assertiviteit vaak aan de orde (bv: hoe zeg ik “nee” tegen mijn klant zonder de relatie te verstoren?) en steeds weer groeit het zelfvertrouwen van een cursist als hij/zij weet hoe assertief (dus met wederzijds respect en toch duidelijk)te communiceren.
  Kortom; voor mij horen ondernemen en assertiviteit dus wel degelijk bij elkaar.

 4. Fred Rommens says:

  Dank Arianne voor je mooie reactie. Ik merk dat de ‘professionals’ assertiviteit toch beter op hun netvlies hebben dan de gemiddelde ondernemer, want hoewel jij dat zeker wel hebt ben ik toch bang dat de meeste assertiviteit iets minder genuanceerd uitleggen en dan kom je al snel bij het onplezierige haantjes gedrag.
  Reacties van niet-professionals zijn dan ook anders dan die van jullie.
  Doe je het zoals jezelf en Inge wel genuanceerd dan hebben jullie beide natuurlijk een punt. Blijft voor mij overeind dat ondernemers die net zo introvert zijn als ik en dus net als ik natuurlijke assertiviteit ontberen ook heel ver kunnen komen.

 5. Grappig dat jij zegt natuurlijke assertiviteit te ontberen terwijl beide reacties aangeven dat je dat juist wel degelijk hebt. Gelukkig heb je hoe dan ook een manier gevonden die jou en je klanten bevalt :-)

 6. Brigitte de Man says:

  Hoi Fred,

  Goede timing met je stukje over assertiviteit. Ik had toevallig gisteren met Nancy een gesprek of we niet wat assertiever moeten zijn, omdat je anders wel eens wat aan je neus voorbij ziet gaan. Wij zijn ook van die kat-uit-de-boom kijkers en dan zien potentiële klanten je wel eens over het hoofd. Wij gaan voor lange termijn relaties en dan bouw je vaak eerst een vertrouwensbasis op. Eigenlijk dezelfde instelling als jij hebt. We kwamen tot de conclusie dat dat haantjes gedrag niets voor ons is en dat we beter dicht bij ons zelf kunnen blijven. We overleven al 10 jaar dus onze ‘methode’ werkt ook. Het gaat misschien wat langzamer, maar we hebben leuke klanten, leuke projecten en we kunnen er van leven. Wat wil je nog meer!

 7. Fred says:

  Dank voor je reactie Brigitte. Laat overigens duidelijk zijn dat Assertiviteit ook bij mij niet per definitie negatief is hoor. Het kan je soms echt enorm helpen.

 8. Niels Tekke says:

  Ha Fred, hoe is het, lang geleden… Was druk met netwerken;)
  Volgens mij gaat het je eigenlijk niet om de assertiviteit die iemand heeft, maar om het gebrek aan interesse in de ander. Verschillende grootheden in mijn optiek; iemand kan assertief zijn en toch verbinding zoeken en houden met de ander, of toch vooral met zichzelf bezig zijn en van contact naar contact hoppen.

 9. Fred says:

  Niet helemaal Niels. Als de vraag is of een ondernemer noodzakelijkerwijs assertief dient te zijn om succes te hebben gaat het er niet om of hij interesse heeft in de ander. Dat kan wel of niet en hoeft niet afhankelijk te zijn van assertiviteit, toch? Overigens als de dunne scheidslijn wordt overschreden tussen assertief en agressief, zoals Inge al omschreef, dan vervalt de interesse in de ander zeker, denk ik zo.

 10. Ha Fred,
  Ik gééf juist assertiviteitscursussen en ik vind dat snelle- jongens-gedoe vreselijk en helemáál niet assertief. Het is vervelend en het is buitenkant, maar het zegt niks over de persoon. Bah…

  Maar zelfvertrouwen zit van binnen en is juist ook het durven tonen dat je niet álles kunt, álles weet, óveral goed in bent, etc. Dat maakt iemand menselijk en juist heel veilig.

  Maar het belang van assertiviteit kan niet overschat worden, naar mijn idee. Als je niet voldoende assertief bent, kun je geen zelfvertrouwen hebben (van binnenuit)en is het allemaal opgeblazen poeha. En daar heeft iedereen uiteindelijk gauw genoeg van.

 11. Fred Rommens says:

  Ho, ho Nellie. Toegeven, het zijn vaak vooral jongens die “snel” zijn, maar omdat nu allemaal alleen bij de jongens neer te leggen. :o)
  Maar even serieus ik ben het niet helemaal met je eens. Ik vind dat je prima zelfvertrouwen kunt hebben ook als je niet assertief bent. Dat hoeft niets met elkaar te maken te hebben. Ik ben niet buitengewoon assertief, maar weet toch tamelijk goed dat ik best wat zelfvertrouwen heb (en ook uitstraal denk ik) Daar hoef ik niet heel assertief voor te zijn.
  Niets mis overigens om daar anderen wel in te trainen hoor. Als dat hen vooruit helpt is dat vanzelfsprekend altijd goed.

 12. Linda Tuijn says:

  Wat fijn om te lezen dit… Het past helemaal bij hoe ik het zelf ervaar, vooral de laatste twee alinea’s.

  Toen ik als ondernemer begon was ik daar ook van overtuigd, maar was ik er ook heel onzeker over. Sommige anderen/ zgn. doorgewinterde ondernemers schreeuwen soms heel hard en weten precies aan te wijzen waar jouw aanpak niet deugt, dat kan je behoorlijk onzeker maken.

  Inmiddels ben ik wat langer ondernemer en merk ik dat het gewoon waar is. Ik durf nu overtuigd nee te zeggen tegen klanten waarvan ik denk dat ze niet bij me passen. Hoe meer ik dat doe vanuit mijn eigen kracht, hoe harder mijn onderneming groeit. De klanten die wel bij mij passen trek ik namelijk aan, doordat ik me niet meer hoef bezig te houden met klanten en zaken waar ik minder plezier in heb of die me minder goed liggen. Daardoor heb ik meer tijd voor klanten en zaken die me wel goed liggen. Dat geeft me ten eerste meer plezier en ten tweede heb ik tevredener klanten, die door hun enthousiasme zorgen voor nieuwe klanten.

  Laat je dus door anderen niets wijs maken; volg je hart… het weet de goede weg.

 13. Fred Rommens says:

  Hallo Linda, dank voor je reactie. Fijn dat het herkend wordt, maar zo zijn er waarschijnlijk veel meer. Alleen de niet zo assertieve mensen zijn doorgaans ook wat introverter en zullen dat niet snel delen :)

 14. FirstAlexis says:

  I see you don’t monetize your blog, don’t waste your traffic, you can earn additional cash
  every month because you’ve got high quality content. If you
  want to know how to make extra money, search for: Boorfe’s tips
  best adsense alternative

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *