Ondernemen en assertiviteit. Geen gelukkig huwelijk

Assertief in social media :o)

Als ik assertiviteit google dan komt er heel wat meer uit dan ik op de eerste plaats spontaan had bedacht. Assertiviteit wordt door mij, en veel van jullie, toch vooral gezien als ‘voor jezelf opkomen’ en dat staat dan ook als één van de verklaringen keurig vermeld. Dat er veel meer is dan dat wordt niet zo snel herkend en eerlijk gezegd ga ik dat nu dus ook niet doen. Geen emoties uiten of complimentjes uitdelen (onderdeel van assertiviteit volgens Wikipedia) maar voor jezelf opkomen koppelen aan ondernemen.

Ik ken veel ondernemers die assertiviteit als hun grootste goed beschouwen. Zij menen dat dit hen op de ‘ondernemersladder’ omhoog brengt. Het voor zichzelf opkomen betekent sneller resultaat, sneller erkenning, sneller succes. Ik weet me goed te profileren en mijn statement te maken en dat levert op! Maar eh … is dat wel zo.

Ken je dat ook die verjaardag waar je op visite bent en waar iedereen wegloopt met die ene joviale kerel, of die innemende en zeer charmante vrouw. Die types die iedereen om hun vinger winden en dan bedoel ik dat positief. Die types die barsten van de vrienden en dus mede door hun assertieve instelling met iedereen daar bevriend lijken. Sterker nog; iedereen wil graag met ze bevriend zijn. Iedereen wil met ze gezien worden.

Zo ook is dat in ondernemersland. Neem een netwerkbijeenkomst en daar lopen dezelfde types rond, neem social media en daar zitten ze ook. Die netwerkers waar je graag mee geassocieerd wordt. Die netwerkers die door hun assertieve gedrag ook ondernemersland aan hun voeten krijgen.

Maar zijn dat nu wel lange termijn relaties? Zijn dat niet ook de netwerkers die nooit genoeg hebben, die zichzelf altijd maar weer willen bewijzen, willen profileren. Zijn dat niet de ondernemers die elk jaar weer op zoek zijn naar nieuwe cliënten. Die steeds weer fluitend met nieuwe relaties aan komen, maar tegelijkertijd vergeten dat relatiebeheer van je bestaande cliënten ook erg belangrijk kan zijn. Wat ze er aan de voorkant bij krijgen valt er aan de achterkant weer af (ik ken echt de sprekende voorbeelden). Is dat dan het ideaal plaatje?

Assertiviteit als ondernemer, zo stel ik vast is zeer zeker géén vereiste! Integendeel, het kan je heel goed helpen dat je wat minder assertief bent en ik spreek echt uit eigen ervaring. Natuurlijk, het duurt allemaal wat langer voordat je een onderneming uitbouwt. Je hebt wat meer geduld nodig, maar wat je er voor terugkrijgt is zoveel meer waard. Ik kan bogen op langdurige relaties die ik juist heb verworven omdat ik niet assertief ben. Omdat ik juist de ‘kat uit de boom’ keek. Omdat het bij mij over inhoud ging, vertrouwen en niet om de buitenkant. En wat ben ik blij met die mooie langdurige relaties. Juist deze geven mij, in deze wat mindere economische tijden, de rust binnen mijn onderneming en dus bij mij.

Assertiviteit is een overschat fenomeen durf ik hier wel te stellen. Het is helemaal niet nodig om echt assertief te zijn. Natuurlijk een beetje voor jezelf opkomen kan geen kwaad, maar wees er zeker van dat zelfvertrouwen veel meer waard is. Echt zelfvertrouwen straal je uit en dat merkt men. Daarvoor kun je heel rustig in een hoekje blijven zitten, dat hoef je niet te zeggen. Men herkent het, men reageert er op en men waardeert het dat je terughoudend bent. Zonder zelfvertrouwen wordt het lastig. Zonder assertiviteit kun je het prima redden.

268 Responses to Ondernemen en assertiviteit. Geen gelukkig huwelijk

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *