Onverwachte gesprekken

De afgelopen weken had ik enkel prettige, maar toch wat onverwachte netwerkgesprekken. Vreemd eigenlijk omdat de gesprekken verliepen zoals elk gesprek met een goede relatie feitelijk zou moeten verlopen. De praktijk is echter anders. Ik zal wat duidelijker worden.

De zendmodus

Een tijdje geleden berichtte ik al eens dat het me opviel dat veel gesprekspartners die ik tegen het lijf liep hun ‘modus’ vooral hadden ingesteld op ‘zenden’. Ook bij andere bloggers kom ik die klacht nog al eens tegen, zoals bij André Driessen die daar in zijn blog al eens min of meer aandacht aan schonk. Treffend omschreven dat netwerken vooral geven is en niet nemen. Een andere omschrijving van een vergelijkbaar probleem.

Zo treffend zelfs dat het bijzonder lijkt te zijn geworden als gesprekspartners gewoon wel blijken te luisteren en niet één, maar meerdere in één week. Wow, dacht ik. Maar het is natuurlijk eigenlijk gewoon wat het zou moeten zijn!

Omdat het dus toch wat minder vanzelfsprekend is begint het echter op te vallen. In de ‘ontvangstmodus’ kwamen ze natuurlijk veel en veel meer van mij en mijn drijfveren te weten dan anders en tussen de regels door hebben ze vast ook wel ‘gelezen’ waar er voor hen kansen liggen.

De grootste valkuil in dit soort gesprekken is natuurlijk dat je zelf alleen maar blijft praten. Zij nodigen daartoe immers uit. Excuses dan ook als ik wellicht te weinig aandacht aan jullie verhaal heb geschonken, alhoewel ik daartoe nog wel degelijk mijn best heb gedaan.

Netwerkers met een sterke ontvangstmodus

Omdat het zo bijzonder is breng ik deze netwerkers eens een keer speciaal onder de aandacht:

Allereerst is daar Jochem van Woensel. Een jonge enthousiaste ondernemer, waarbij we ontdekten dat overeenkomsten helemaal niet alleen zakelijk hoeven te liggen. Zijn bijzondere passie waren zijn Converse (All Star) schoenen en hij herkende het patroon op die van mij niet. Logisch ik had ze in Wenen gekocht.

Toen kwam Wilma v.d. Meerakker op bezoek. Oprecht, eerlijk en open. Met zo´n vrouw wil je toch gewoon zaken doen. Met haar had ik wat te bespreken ten aanzien van mijn netwerkplan.

Karin Reichrath kende ik al wat langer en ook met haar zoek je naar mogelijkheden om zaken te kunnen doen. Omdat wij samen ook nog deel uit maken van een intervisie groep is dat ook altijd wel weer aanleiding om een gespreksonderwerp weer eens naar boven te halen, ook als dat gewoon de kinderen zijn.

Bij Wim Groot Kormelink mocht ik op bezoek en daar kreeg ik bijna niet eens de kans te vragen naar wat hem bezig hield, netwerkplannen, social media, netwerkclubs, van alles kwam langs en het gesprek duurde tegelijkertijd veel te lang, maar natuurlijk ook veel te kort. Prachtig.

Dank jullie, beste netwerkers. Ik heb weer hoop gekregen dat het merendeel van de netwerkers ook kan luisteren.

2 Responses to Onverwachte gesprekken

 1. Jochem van Woensel says:

  Dag Frfed,

  Wauw, na al die tijd lees ik dit pas! In de tussentijd 6 paar Converse gekocht, jou wederom ontmoet en je mogen koppelen aan een (inmiddels wederzijdse) relatie. En dan zeggen ze dat Twitter niet voor diepgang kan zorgen ;-)

  Met hartelijke groet en tot de volgende ontmoeting,
  Jochem

 2. Fred Rommens says:

  Dank Jochem voor je reactie. Leuk dat je nu alsnog reageert. Ik vond het dan ook toen al een prima gesprek. Nu oit nog eens zaken doen samen, met WIlma is dat al gelukt :o)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *