Social Media forum ‘Kempen in bedrijf’ de mist in.

Forum de Kempen?

Met stijgende verbazing heb ik zojuist een artikel gelezen in “De Kempen in bedrijf” waarin een forum werd belegd aangaande social media. Prima op zich natuurlijk, maar nodig dan op zijn minst enkele forumleden uit die enige kennis van zaken hebben! Wat een gemiste kans en erger nog, bij ondernemers is er nog altijd geen echt goed beeld van social media geschapen. Alle standaard vooroordelen komen weer voorbij!

In de eerste alinea gaat het al mis. Daar wordt gesteld dat 1 van de forumleden actief is en voor zakelijke doeleinden LinkedIn en Twitter gebruikt. Toegeven zijn LinkedIn profiel is verzorgd, niks mis mee, maar Twitter?? Maar liefst 18 tweets gericht aan net 100 volgers en in zijn bio uitsluitend een niet werkende link naar een persoonlijke website. Daar is op zichzelf helemaal niets mis mee hoor, maar dit is dan wel de meeste deskundige in het forum over social media.

Het gaat nog meer mis. Tenminste als ik uit ga van mijn eigen ondernemerschap en wel eens wil lezen welke kansen social media aan ondernemers wel degelijk te bieden hebben. Facebook, zo wordt gesteld; “vind ik vooral een privé social netwerk waarop je bijvoorbeeld vertelt hoe je vakantie is geweest.” Nu vraag ik je!

Een van de forumleden meld ook dat zij Facebook ook zakelijk inzetten, maar een zoektochtje levert onder de genoemde bedrijfsnaam een lege Facebook pagina op met maar liefst 6 vrienden. Ook hier geldt; geen punt hoor, maar waarom toch geen ervaringsdeskundigen in zo’n forum?!

Er worden in de rest van het artikel, de altijd weer standaard op te voeren, vooroordelen en basisfouten opgesomd. Zo maar een paar van de uitspraken die ik tegenkwam;

 • Contacten afschermen voor anderen – Duh! Het is social media!! Niks afschermen.
 • We gaan privé en zakelijk gescheiden houden – Jongelui, het gaat om mensen en dus om wat mensen bezig houdt. Niks gescheiden. Maak maar keuzes wat je wel en niet wilt delen, maar laat in hemelsnaam iets van jezelf zien. Onderzoek wijst voortdurend uit dat men juist ook iets van zichzelf moet laten zien.
 • Een positief effect kan zijn dat managers meer tijd aan hun werk besteden dankzij social media – Dat is nu wel heel erg kort door de bocht beste collega ondernemer. Alsof social media voor ondernemers er om draait stiekem meer werk door de medewerkers te laten verrichten.
 • Eigenlijk zou je een aparte medewerker moeten hebben voor social media – NEE! Natuurlijk niet. Zaken is meer dan ooit mensenwerk en social media als een communicatietool  moet dus ook mensenwerk zijn. Zelf doen dus. Je laat toch ook niet je netwerkactiviteiten aan derden over. Dan wil men toch ook jouw gezicht zien.
 • Ik ben het er mee eens dat het veel tijd kost – Natuurlijk kost het tijd, maar dat is inherent aan ondernemen. Netwerken kost tijd, koude acquisitie kost tijd, relatiebeheer kost tijd, alles aan marketing en acquisitie kost tijd beste mensen. Het is alleen een andere –en in mijn ogen veel effectievere- manier om die tijd in te zetten voor je organisatie.
 • Je leest regelmatig dat mensen te ver gaan met twitteren – Ja dat komt voor. Zoals bij alle nieuwe vormen van communicatie is het effe wennen, maar in alle vormen van communicatie komen excessen voor en mijn ervaring is toch echt een andere.
 • Ik denk er toch over na om me op meer media aan te melden, omdat je moet meegaan met je tijd – Niet doen! Zeg ik je. Niet doen! De meest onverstandige reden om actief te worden in social media. Zo’n instelling levert geen enkele goede motivatie op om social media nuttig te maken binnen de club. Blijf er dan maar van af of laat iemand anders die het wel begrijpt binnen de organisatie het oppikken.
 • Ik wil zeker weten dat de negatieve aspecten wegblijven zoals het twitteren van medewerkers onder werktijd – I rest my case!! Als je dit soort uitspraken bezigt heb je echt nog niets begrepen van social media :(

Jammer dat de journalist in kwestie niet meer energie heeft gestoken in een zoektocht naar ondernemers die er echt iets van af weten, maar gezien zijn social media profielen ook weer niet zo gek. Als Kempische ondernemer is het echter wel zeer teleurstellend dat dit forum niet meer heeft laten zien van wat social media WEL te bieden heeft en het een opsomming is geworden van veel ‘oud nieuws’ en vooroordelen. Heel spijtig.

22 Responses to Social Media forum ‘Kempen in bedrijf’ de mist in.

 1. Fred, ik kan niet anders dan jouw visie volledig onderschrijven.

 2. Fred Rommens says:

  Dank je Martijn. Voor de liefhebbers die het origineel niet kennen. Een gescande versie is beschikbaar :o)

 3. Jouw samenvatting lezende snap ik jouw verbazing over zo’n artikel. De goede voorbeelden liggen voor die journalist in mijn ogen voor het oprapen.

 4. Fred Rommens says:

  Meer dan genoeg goede voorbeelden. Zoals ik al aangaf, zoek een eigentijdse netwerk bijeenkomst op, of ga eens langs bij Seats2Meet en de ‘ervaringsdeskundigen liggen voor het oprapen’ (spreekwoordelijk dan natuurlijk).

 5. François Elands says:

  Als journalist in kwestie even de opmerking dat ik als freelancer geen invloed heb op het (vaste) forumpanel en het door hen aangedragen onderwerp. Ik registreer het gesprek en maak er een verslag van dat de deelnemers ter inzage krijgen, evt. aanvullen en akkoord geven. Ik weet dat het lekker makkelijk is om op de boodschapper te schieten, maar zonder achtergrondkennis zou ik de munitie de volgende keer even op zak houden. Je weet nooit wanneer je iemand treft die een keer terugschiet…

 6. Fred Rommens says:

  Beste Francois, Dank voor je reactie en schiet maar terug. Natuurlijk was mijn stuk ook bedoeld om jullie als redactie te prikkelen, hoewel ik inhoudelijk zeker nog achter de inhoud sta en echt niet bang ben dat er iemand terugschiet.
  Wellicht dat het dan te makkelijk is om de boodschapper de kop af te hakken, maar als journalist mag je toch ook kanttekeningen zetten bij een forum dat louter bestaat uit niet in social media ingevoerde deelnemers. Geen verwijt aan hun input overigens, maar nog steeds blijf ik bij de stelling dat het te eenzijdig is en dat social media op deze wijze in een totaal verkeerd daglicht is gesteld en gezien de reacties die ik van SoMe gebruikers krijg zijn zij dat in ieder geval met me eens.
  Als je zelf voelt dat je nu in de hoek gedrukt wordt omdat je geen invloed hebt op panel, noch onderwerp dan bij deze mijn excuses. Ik heb op geen enkele wijze ‘op de man’ gespeeld, maar stel de benadering van het ondwerwerp nog altijd graag ter discussie.

 7. François Elands says:

  Hallo Fred,

  Ik ben persoonlijk niet zo van het schieten, dus wat dat betreft hoef je niet over je schouder te kijken… Alleen 1 opmerking over de SoMe gebruikers die het met je eens zijn: ik tel er liefst twee (!) op dit blog…

 8. Fred Rommens says:

  Beste Francois, aangezien ik wel actief ben op social media zijn er vele kanalen waar ik reacties kan krijgen en niet alleen hier.

 9. François Elands says:

  Oke… en waar kan ik al jouw sympathisanten vinden?

 10. Fred Rommens says:

  Beste Francois, ik ga niet mee doen aan een wedstijdje sympathisanten vinden. Dan heb je de essentie van mijn relaas niet helemaal vbegrepen en mijn opmerking over dat SoMe gebruikers mijn mening onderschrijven gaat over het feit dat ook zij vinden dat het simpelweg te eenzijdig was. Wil je die sympathisanten vinden dan zoek je ze maar op via die andere SoMe kanalen, maar ik ga niet mee doen aan een wedstrijdje wie de meeste medestanders heeft. Al had ik er geen enkele dan blijf ik nog bij mijn standpunten.

 11. @Francois, er zijn vast wel mensen die het met de mening van Fred eens zijn maar niet de moeite genomen hebben om dat (hier) kenbaar te maken. Ik geloof wel dat er veel SoMe gebruikers zijn die de mening van Fred delen.

 12. Ingrid van Putten says:

  Jammer Fred, dat de reacties over en weer niet over de inhoud gaan, maar over het proces. Ik zie dat toch als een gemiste kans voor het betreffende blad welke het publiceerde.

 13. Mooi geschreven, Fred. En jammer van de ietwat gepikeerde reactie van de niet schietende journalist. Mij lijkt ook dat je met de deelnemers zoals ze er waren aan het gesprek je geen verhaal kunt schrijven over het nut van SoMe.
  Leuker was het geweest om een gemixt gezelschap te hebben waar in het gesprek juist die vooroordelen kunnen worden tegengesproken.
  Bij SoMe is het extreem belangrijk om de ervaring van mensen te checken. Dat komen we helaas veel vaker tegen. Xaviera Ringeling schreef daar een moiré blog over op contentgirls.nl.

 14. Fred Rommens says:

  Dank voor je reactie Ingrid, dank Natasja. Inderdaad een mooi blog, tenminste als ik dezelfde heb gelezen als jij; http://ow.ly/6UTGD

 15. Rian Rommens says:

  Vandaag afspraken gemaakt over het starten van SoMe voor mijn organisatie! Wij zien er de meerwaarden in ieder geval van in. Fred , ik ben het eens met je inhoud.

 16. Ed van Dijk says:

  Langs deze weg van mijn kant: goede inhoud Fred. Dank daarvoor.

 17. Fred Rommens says:

  Dank Rian, Dank Ed voor jullie reactie en succes Rian met de implementatie van SoMe in jullie organisatie. Er zijn op twitter al voorbeelden te vinden en naar aanleiding van een spreekbeurt van mij ga ik binnenkort bij een woningstichting (Brabant Wonen) een keer mee brainstormen over de implementatie van social media bij hen in de club.

 18. Andre Driessen says:

  Om eerlijk te zijn vind ik de reacties van François veel te defensief. Slechts één reactie is gepast: ‘Je hebt helemaal gelijk Fred, het Forum was een miskleun en in de volgende editie zetten we dat recht. Wil jij als deskundige meewerken en kun je nog 5 andere personen aanbevelen’.

 19. Ik heb met veel plezier je stuk gelezen, en je hebt helemaal gelijk! Veel mensen worden snel en vaak ten onrechte als deskundige aangemerkt. Even voor de goede orde, 3 jaar geleden bestond Social Media nog geeneens. Dus er is nog niemand echt deskundig op dit gebied, echter zijn er wel mensen die veel meer ervaring met dit onderwerp hebben als hierboven beschreven. Echter in het land der blinden is éénoog koning.

 20. Fred says:

  Dank André, dank Bart. Blij dat er zo positief op wordt gereageerd en opvallend dat de enige echte negatieve reactie van de schrijver is en die is feitelijk niet eens inhoudelijk. Jammer.

 21. Het is een mooi stuk om te lezen Fred. Een discussie tussen de SoMe omarmers en twijfelaars lijkt mij zeer interessant. Ik denk dat er voor beide denkwijzen veel te winnen valt.

 22. Fred says:

  Eens Jeroen, binnenkort dan ook een blogje waarin de social media voorstanders ook eens een spiegel voor wordt gehouden. Het is niet alles goud dat er blinkt in social media land en dat wil ik ook niet beweren, maar alleen de negatieve kant belichten vond ik toch ook niet kunnen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *