Wantrouwen in social media

Geven of nemen?

We leven in een ‘graaicultuur’ hoor ik nog wel eens zeggen. Een cultuur waarin nemen belangrijker zou zijn dan geven. Nu zal iedereen dit onmiddellijk weerleggen; “Ik niet. Ik geef liever dan dat ik neem.” Ik neem het onmiddellijk aan, maar waarom dan toch hier en daar dat wantrouwen.
In social media draait alles om geven, zegt men. Maar is dat wel zo. Heeft het gros van de social media gebruikers dat ook zo begrepen of ligt het aan mijn beperkte visie op dit medium. Ben ik te naïef en denk ik vooral dat het om geven gaat in plaats van nemen.
Geven om te nemen
Ik kom er toch langzamerhand achter dat het ook in social media niet anders gaat dan in het dagelijkse leven. Neem de nu de zakenwereld. Gingen we (en soms gaan we) niet regelmatig naar beurzen en liepen we met vele gadgets terug naar huis. Gadgets met reclame erop, maar vaak ook leuke en vooral wil-ik-hebben dingen die je pas kreeg als je een visitekaartje inleverde?
Zo is het op social media ook. De Facebook pagina’s zijn er vele waar je eerst je gegevens moet achterlaten, lees; de pagina moet liken, om vervolgens een gratis E-book te mogen downloaden. Kortom men geeft wel, maar duidelijk met de bedoeling te nemen. Informatie in dit geval. Ik haak hier bijna altijd op af.
Onbegrip
Vorig jaar had ik het genoegen om een lezing bij te wonen van Martijn Aslander. Zijn boek Easycratie is zeer de moeite waard om te lezen. Van hem leerde ik dat waardebepaling achteraf erg interessant kan zijn en dus probeerde ik dat toe te passen. Er wordt mij namelijk wel eens gevraagd een “lezing” te geven over social media. Om mijn eigen ervaringen zogezegd te delen met vakgenoten. Met in het achterhoofd dat social media geven is (ik ben nogal naïef weet u nog), dacht ik dus dat ook een voordrachtje over social media toch vooral geven zou moeten zijn. Mij werd de vraag gesteld wat het zou moeten kosten. Niets! Was mijn antwoord en als je dan perse iets zou willen geven dan bepaal je achteraf maar of je iets waard vond. Dat werd niet helemaal begrepen.
Voor niets gaat de zon op vind men in de zakenwereld nog steeds. Daar zal wel iets achter zitten denkt men dan en de vraag werd dus nog maar eens herhaald. Niets! Bleef echter mijn antwoord. Ik ga het ze nog uitleggen want de lezing volgt nog.
In de schulp
Ook op Facebook was er onlangs een Canadese Facebook vriendin, of eigenlijk familielid, die enthousiast begon te geven. Dat deed ze echter uitsluitend aan mensen die bereid waren óók te geven. Men moest dus bereid zijn om zelf deze actie door te zetten op de eigen Facebook pagina. Let wel, dat geven was aan banden gelegd, maar erg, erg eenvoudig. Je moest namelijk iets geven dat met eigen handen was gemaakt. Verder geen restricties. Dat kon dus evengoed een kop koffie zijn!!
Was dat even schrikken zeg. Nu moeten we zelf ook gaan geven! Sommige legden het uit als een kettingbrief waar ze niet aan mee wilden werken. Over het algemeen werd het angstvallig stil in mijn Time-Line. En niet alleen bij mij. Ik kreeg uiteindelijk 7 reacties en die deden hetzelfde op hun Time-Line en zij kregen bijna nul op rekest en daar waren Facebook vrienden bij met meer dan 1000 vrienden!?!
Die 7 die bij mij hebben gereageerd mogen deze zomer een heerlijke door mij geheel bereidde maaltijd tegemoet zien in mijn achtertuin. Geweldig lijkt me dat. Maar de rest heeft het kennelijk niet begrepen. Volgend jaar weer een keer proberen.
Conclusie
Het is niet uitsluitend ‘geven’ in social media en als we ‘geven’ is dat met de bedoeling ergens weer te ‘nemen’. Dat is niet per definitie slecht overigens, maar toch niet helemaal mijn insteek. Vandaar de boodschap aan mijn volgers; als ik iets geef, neem het gerust aan. Ik doe dat echt zonder valse intenties. Ik vind dat gewoon leuk en zie eens waar dat soms toe leidt. Deze zomer in ieder geval tot een etentje met enkele voor mij IRL nog onbekenden. Mijn boodschap aan allen, probeer eens te geven zonder iets terug te verwachten. Het zou u nog wel eens kunnen bevallen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *