De jeugd aan het woord.

Een actief sociaal leven.

Actief in het verenigingsleven. Jullie kennen dat vast. Niet zelden zijn ondernemende mensen op meer dan alleen zakelijk terrein actief. Vaak komt men ze ook tegen in verenigingen, stichtingen, buurtschappen en wat al niet meer. Maar er komt een moment dat de jeugd daar plots ook aan toe blijkt te zijn.

Al enkele jaren is ‘onze tweede’ van inmiddels 15, betrokken bij een door hen zelf min of meer in het leven geroepen Carnavals Vereniging. Geweldig, maar allemaal wat hap snap dachten wij. Tot we er achter kwamen dat er een zeer serieus doel werd nagestreefd. Een voor 15 jarige prachtige carnavalswagen was het gevolg! 6 maanden lang werd er bijna in elk vrij uurtje gebouwd en het resultaat was er dan ook naar.

Van “los-vast” naar structuur.

Een wagen van 10 a 12 meter bouw je natuurlijk niet zomaar en dankzij 1 van de ouders konden ze deze bouwen en in splinternieuwe hal. Dat gaat natuurlijk niet elk jaar. Je kunt immers niet elk jaar een complete bedrijfshal zes maanden in beslag nemen. Daar moet dus iets anders voor worden gezocht.

De oplossing is voorhanden. Koop een tweedehands Romney loods (ook wel nishut genoemd) je kent dat wel zo’n halfrond geval van golfplaat, en ga daar aan het werk. Een locatie was wel te vinden en ondergetekende kan nog wel iets betekenen op vergunningsgebied, maar wie betaalt dat. €.1.500,00 is toch al minimaal nodig en dat gaat natuurlijk niet met tientjes van sponsors en donateurs.

Er moet dus een echte vereniging komen. Een vereniging met echte leden, een echt bestuur (ouders want de leden zelf zijn te jong) en echt geld. Er moet een sponsorcommissie komen, want er moet geld worden verzameld. Een PR commissie, voor een website en een nieuwsbriefje en misschien wel iets in de krant. Een bouwcommissie die de wagenbouw zelf coördineert en natuurlijk ook een dagelijks (schaduw-)bestuur van leden zelf. Jong of niet, laat ze het maar leren.

Van de straat en meer dan dat.

Zo hebben we in ons dorp vrijwel geen enkele hangjongere. Dit is immers niet de enige carnavalsvereniging. Al jaren zijn de Katholieke – Plattelands – Jongeren actief met carnaval en een zeskamp. En natuurlijk houden ze zichzelf daarmee van de straat, maar het is meer. Ze leren veel meer dan dat. Ze leren ondernemen, krijgen bestuurlijke ervaring en dat op 15-jarige leeftijd. Ze leren hoe om te gaan met het bouwen van een carnavalswagen en dus staan er leiders op en volgers. Er ontstaan discussies en zelfs ruzies, maar ze leren samenwerken. Immers het moet gedaan worden, want aan gedrevenheid ontbreekt ook niet.

Hoe prachtig dus bij een groep, van een kleine 20 personen van 14 tot 16 jaar, deze ontwikkelingen te zien. Ook ik heb jaren gekscherend gesproken over carnaval. Maar nu ik me realiseer dat het veel meer is dan 3 dagen feest. Het biedt mijn kinderen een prachtige kans zich op vele terreinen te ontwikkelen en nu zie ik het toch een beetje anders. Sterker nog. Ik ben gewoonweg trots op mijn zoon dat hij met zijn vrienden tot dergelijke resultaten in staat is gebleken en dat dankzij carnaval!

Misschien moesten ze hangjongeren in grote steden ook eens dergelijke kansen bieden.

One Response to De jeugd aan het woord.

  1. Vico says:

    Mooi verhaal Fred. Zo zie je maar weer dat carnaval ook nog ergens goed voor is. Hahahaha!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *