Multitasken ’t zal wel!

Multitasken; “het uitvoeren van meerdere handelingen of processen op hetzelfde moment. Vaak geassocieerd met de ‘snelle media´. Nog vaker naar een werkwijze die alleen vrouwen schijnen aan te kunnen.

Dynamisch werken.

Nee dit heeft niets van doen met Het Nieuwe Werken. Dat is duidelijk van een andere categorie en in mijn optiek een heel mooie ontwikkeling. Multitasken en vooral zij die menen dat ze het beheersen om meerdere dingen tegelijk te doen, daar klopt iets niet mee.

U merkt het al aan mijn woordgebruik; ik geloof er niet in en, sorry dames, al helemaal niet dat vrouwen het beter kunnen. Natuurlijk kan ik een kop koffie drinken en tegelijk bellen. Natuurlijk kan ik een stel brieven (ongezien) ondertekenen terwijl ik met mijn collega wat werk doorneem. Als dat Multitasken is, dan kan iedereen het.

Mijn dochtertje van 7 klets heel wat af terwijl ze spelletjes op de computer zit te doen en mijn zoon checkt zijn Online Soccer Manager met zijn vrienden aan de telefoon. Maar dat is natuurlijk al zo oud als “de weg naar Kralingen”.

De realiteit is anders.

In werkelijkheid kunnen wij helemaal niet Multitasken. Het is complete nonsens! Bij alles wat we doen vergt dat een serieus deel van ons concentratievermogen. We kunnen onze aandacht helemaal niet verdelen en doen we het één dan krijgt automatisch het andere minder aandacht. Hoe ik dat weet? proefondervindelijk. Onderzoek. Simpel dus.

Ja stellen jullie nu, daaruit blijkt alleen maar dat jij het niet beheerst. Nee, nee! Het is meer.

In mijn omgeving zijn er diverse die menen dat ze het wel degelijk beheersen. Echter gaat daar het dagelijkse werk hand in hand met privé zaken, zoals bijvoorbeeld:

 • Sms’en met vrienden/vriendinnen en tegelijk de notulen van een vergadering uitwerken.
 • Via Hyves de laatste foto’s bekijken van de vrienden terwijl de informatie van opdrachtgevers werden bijgewerkt.
 • Zeer uitgebreid de vakantie bespreken terwijl er voor een belangrijke vergadering afspraken moeten worden gepland (je zal je maar vergissen nietwaar).

Je begrijpt dat ik daar wat vraagtekens bij zet.

Het nieuwe werken.

Toch roept iedereen die bekend is met het nieuwe werken dat dit wel moet kunnen. Immers grenzen van tijd en werk vervagen. Helemaal waar en ik zal de eerste zijn die het aanmoedigt. Echter dan moet er wel een balans zijn tussen werk en privé zaken.

Van mij mag iedereen overdag privé zaken afhandelen, maar niet als dat in een standaard werkdag van 8 uur gebeurd. Dan moet er ook een balans zijn waarin er in de privé tijd iets “voor de zaak” voor terugkomt. Om op mijn eigen werk terug te komen. Ik ‘werk’ ook in de weekenden zeer regelmatig. Dat betekent dat ik ook op een gewone werkdag nog wel eens ‘privé’ zaken afhandel.

Neem mijn bemoeienis met de uitbreiding van de accommodatie van onze voetbalclub. De inspanningen ‘overdag’ daarvoor komen ruimschoots terug op andere tijdstippen op de dag of in de rest van de week. Dat is volgens mij wél het Nieuwe Werken. Het maakt mij niet zo veel meer uit, op zondag een budget voor een groot project uitwerken omdat ik toevallig eerder die week even wat anders om handen had. Prima toch.

Concentratie.

Wat ik niet meer wil accepteren is mensen die beweren dat ze ‘Multitasken’ terwijl dat echt een onzinnige term en vooral een onjuiste beschrijving is. Concentreer je liever op 1 ding tegelijk als dat van je gevraagd wordt. Is er ruimte om de aandacht te verdelen; “Be my guest”. Situaties genoeg, vooral als er geen tijdsdruk is, waarin je de aandacht best mag verdelen. Zeg dan alleen niet dat je alles tegelijk doet. Je doet het immers alleen maar in kleine stukjes.

4 Responses to Multitasken ’t zal wel!

 1. Ik denk dat er grenzen zijn als het gaat om type taken die gelijktijdig worden uitgevoerd (in de zin van complexiteit) maar er is wel verschil in multitasken tussen mannen en vrouwen. Ik geef toe dat ik hele belangrijke taken niet zo snel op de proef zal stellen door ze te combineren met andere ‘to do’s’. http://www.nu.nl/werk-en-prive/2295598/vrouwen-bewezen-beter-in-multitasken.html

 2. Fred Rommens says:

  Petra, je hebt vast gelijk over vrouwen en meer kunnen en zo. (Ik zou je overigens een onderzoekje ook van nu.nl kunnen voorschotelen waar dan weer het tegendeel wordt beweerd, maar dat terzijde.) De essentie van mijn betoog was gericht op het feit dat mensen beweren te kunnen Multitasken om daarmee te verdoezelen dat ze in de tijd van de baas andere dingen doen. Vrouwen en mannen overigens.

 3. Vico says:

  Hoi Fred,

  Weer een schitterend blog! En ik ben het roerend met je eens.

  Genoten!

 4. Luc says:

  Hallo Fred,

  Net begonnen met het lezen van je blogs,
  En deze bevalt me wel.

  Zelf heb ik ook erg vraagtkens bij multitasken.
  Vergelijk het eens met een computer.
  Als er drie taken tegelijkertijd uitgevoerd worden gebruiken ze allemaal 1 derde van de capaciteit.

  Zo is het denk ik ook met je hersenen. Als je iets goed wil doen moet je alle cpaciteit gebruiken voor dat ene doel.
  Het enige wat ik wel goed kan combineren op dat gebied is muziek luisteren en werken.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *