Enkele (zakelijke) voornemens

Hoewel ik over het algemeen wars ben van ‘goed voornemens’ die achteraf zelden of nooit blijken te zijn uitgekomen, doe ik dat dit jaar zakelijk op een aantal vlakken toch.

Omdat het ook leuk en zinvol is dit te delen doe ik dat hier met jullie. Dat is leuk omdat goede voornemens voor jezelf houden niet echt een spannende aangelegenheid is. Dat is zinvol omdat de drang die voornemens te laten uitkomen nu eenmaal groter is als er een stok achter de deur staat. Je begrijpt, die stok zijn jullie.

Zakelijk of privé?

Ik zeg zakelijke voornemens in mijn intro maar gaandeweg zal blijken dat er maar een heel dunne scheidslijn zit tussen zakelijk en privé. Velen zullen dat herkennen. Ik zou een stevige lijst hier kunnen presenteren, maar zal me even beperken tot enkele van de ideeën die ik meeneem naar 2011.

Ik heb slechts twee (meer zou deze blog dan weer te lang maken) van de voornemens bij deze als volgt geformuleerd;

 1. Adviseurs worden weer adviseurs
 2. Social media wordt een echt marketing instrument

Adviseurs worden weer adviseurs

Ik realiseer me dat dit voor velen van jullie nogal als een cryptische omschrijving overkomt. Dat snap ik en dus is enige uitleg op zijn plaats. Een voorbeeld; Ik wil dit jaar met mijn marketing wat actiever aan de gang. Er is behoefte aan een plan en dus wat doe je; je haalt er een specialist bij. Resultaat, binnen enkele weken ligt er een offerte op de deurmat met de prijs voor het uitwerken van een marketing plan. Was dat nu wel de bedoeling? Nog belangrijker; moet je dat wel willen!

Ik ben al een paar jaar ondernemer en weet intussen prima wat er in mijn markt gebeurd. Heb ik dan zo’n specialist nodig die mij even komt vertellen hoe mijn marketing er uit komt te zien. Nonsens toch!

Ik maak mijn eigen marketing plan het komende jaar, maar doe ik dat alleen? Nee, daar zijn wel die adviseurs voor, maar dan wel adviseurs die mij begeleiden naar het gewenste resultaat en geen adviseurs die het stuurwiel van mijn marketing activiteiten geheel over wensen te nemen.

Dit concept is niet vernieuwend of zo, maar veel te vaak komt het toch voor dat adviseurs de regie in handen willen nemen en daar zijn ze helemaal niet voor!

Zo kun je dat ook vertalen naar;

 1. communicatieadviseurs – maak zelf een communicatieplan en laat je sturen door een specialist,
 2. accountants – voer in eigen beheer je administratie en schakel hen alleen in voor de afronding en de specifieke financiële vraagstukken,
 3. juristen – maak zelf je algemene voorwaarden of contracten en laat ze screenen
 4. tekstschrijvers – maak zelf de teksten van je website en laat ze redigeren door een specialist

Social Media wordt in 2011 een echt marketing instrument

Merkwaardig genoeg zijn er al volgers van mij in social media land die in mij een expert zien. Buiten het feit dat ik daar om moet lachen zegt dat wellicht iets over de snelheid waarmee social media zich ontwikkelen. Toevallig zit ik nu ruim een jaar in dat treintje en wordt al als specialist gezien. Nonsens natuurlijk.

Ik ben wel in de trein gestapt een jaar geleden, maar heb voorlopig ‘slechts’ een wandeling door de wagonnetjes gemaakt. Twitter, Hyves, Facebook, bloggen, het zijn allemaal wagonnetjes van de social media trein en ik ben er overal in gaan zitten. Heb overal geproefd wat er zich in die treinstellen afspeelt.

Nu wordt het tijd voor meer concrete stappen. Nu wordt het tijd te ontdekken met welk treinstel ik het beste mijn doelen kan bereiken. Tijd om keuzes te maken. We staan op Utrecht Centraal en de treinstellen gaan allemaal een andere kant op. Welke trein neem ik dit jaar?

Een social media plan komt er dus in het begin van dit jaar. Een eenvoudig protocol voor de inzet van SM voor mijn personeel is inmiddels voorbereid (de zweep erover :-) en nu de doelen definiëren, maar ook de wijze van inzet van de social media. Ik heb er nu al zin in.

Uiteraard ben ik wel erg nieuwsgierig naar hoe jullie dat gaan aanpakken.

16 Responses to Enkele (zakelijke) voornemens

 1. Stefan Edwards says:

  Fred,

  Mooie en duidelijke doelstellingen. Een helder verhaal en hoe logisch het ook lijkt je ziet idd dat in de praktijk de specialist op een verkeerde manier wordt ingezet.
  Veel succes het komende jaar met jouw doelstellingen. Ik volg het met belangstelling.

  Groeten,

  Stefan

 2. Nou Fred, ik wil best eens jouw adviseur zijn dit jaar. Wie weet is dat wel mijn goede voornemen :-)

  leuk blog!

  groetjes Jacqueline

 3. Fred Rommens says:

  Dank je Stefan. We volgen jou ook natuurlijk, zij het dat we dan je sportieve ontwikkelingen vooral in beeld hebben. Succes.

 4. Fred Rommens says:

  Dan ben ik benieuwd wat jij me gaat adviseren Jacqueline, maar bedankt voor je reactie.

 5. Stefan says:

  Hi Fred,

  Ben het niet helemaal met je eens. Een specialist (als het een goeie is tenminste…) komt met onderbouwde ideeën waar je zelf waarschijnlijk niet op zal zijn gekomen, daarbij doet hij het sneller dan dat jij kan. En dan is het dus zonde van jouw productieve uren die je beter kan inzetten voor waar jij je omzet mee moet maken. Ben het wel met je eens dat je het samen moet doen, dat je betrokken moet zijn in het hele proces én dat je kritisch moet zijn. Maar zonder wrijving geen glans is mijn motto. ;-)
  Wens je een succesvol 2011 toe!

 6. Fred Rommens says:

  Dank Stefan voor je kritische en snelle reactie. Ik kan je volgen maar ervaring leert mij dat ik het niet meer op de door jou omschreven wijze wens te doen. Te vaak bleek achteraf dat men de inschatting van mijn bedrijf en de daarbij behorende markten niet juist had en dat ik achteraf moest gaan sturen. Ik zoek toch voortaan iemand die zijn specialistische kennis en ideeën wil delen op basis van zijn rol als sparringpartner van mij als ondernemer.
  Samen werken dus op basis van een langer lopende relatie en niet op basis van een opdracht. Trager, maar uiteindelijk effectiever in mijn ogen.
  Vanzelfsprekend wens ik jou een even succesvol, gelukkig en gezond 2011 toe.

 7. Petra says:

  Heldere en herkenbare punten. Wat de adviseurs betreft; helemaal eens. Zeker als je als ondernemer al wat langer meelooopt dan vandaag dan weet je goed wat werkt en wat niet. Het uit handen geven van bepaalde ‘touwtjes’ getuigt van onzekerheid, je laten ondersteunen door specialisten getuigt van wijsheid :)

 8. Fred Rommens says:

  Wow Petra. Dat zijn mooie complimenten. Houd jij je er zelf ook aan?

 9. Petra says:

  Jazeker. En als ik het niet doe word ik vanzelf wel gecorrigeerd doordat zaken niet goed uitpakken. :) Marcelle gaat deze maand aan de slag met promo actie, en zo zijn er ook andere voorbeelden te noemen. Maar werkt lekker als je doet waar je goed in bent en de rest aan anderen overlaat :)

 10. Fred Rommens says:

  Succes dan met je promo actie. Laat ze je twittervrienden ook maar voor je karretje spannen.

 11. Stefan says:

  Zo zie je maar dat iedere ondernemer zo zijn eigen manier moet vinden. In de 15 jaar dat mijn bedrijf bestaat werkt dit voor mij het beste. Ga je trouwens ook volgen ;-)

 12. Fred Rommens says:

  Heel leuk dank je, maar waar kan ik jou volgen behalve onder je bedrijfsnaam op je website?

 13. Hallo Fred en andere lezers. Deze link is misschien goed voor de inspiratie:

  http://mashable.com/2010/09/14/social-media-campaigns/

  Misschien kende je deze al, maar voor mij was het interessant te lezen hoe social media echt ingezet kan worden in een campagne.

  Groet,
  Luc van Amerongen

 14. Fred Rommens says:

  Dank Luc, heb je het Arcade Fire filmpje al bekeken (in chrome natuurlijk) dat moet je meemaken. Vul je eigen postcode in en laat je verassen.

 15. André says:

  Toevallig – en misschien ook gelukkig maar – ben jij een ondernemer die van veel markten thuis is en die ook nog eens kritisch is op zichzelf. Niet elke ondernemer herbergt deze kwaliteiten in zich. Als tekstschrijver weet ik uit ervaring dat sommige ondernemers hun webteksten niet zelf moeten schrijven. Redigeren is dan meer werk, dan zelf schrijven na een heldere briefing en een goed gesprek.

  Los van deze nuance wens ik veel succes om deze goede voornemens te laten uitkomen. Als jurist en accountant kan ik je niet bijstaan, als adviseur en tekstschrijver wel :-)

 16. Fred says:

  Dank Andre, wie weet wat 2011 ons gezamenlijk gaat brengen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *