Communicatie veranderd

Het blijft verbazingwekkend hoe weinig er op gebied van (zakelijke) communicatie feitelijk verandert. Voor een groot deel van de communicatie met collega’s, zakenrelaties, partners vallen we toch vooral terug op het persoonlijk gesprek. Alsof de alternatieven ongeschikt zijn.

De specialisten

Natuurlijk stellen alle experts zich op het standpunt dat de persoonlijke gesprekken niet te evenaren zijn door welke vorm van communicatie dan ook. De bekende argumenten komen uit de kast.

  • Je kunt elkaar in de ogen kijken
  • Emoties kun je zien en voelen
  • De lichaamstaal spreekt meer dan de gesproken woorden

en natuurlijk valt daar niets op af te dingen. Ze kloppen allemaal die argumenten en toch is mij dat te beperkt. Hele volksstammen blijken namelijk beter in staat om hun werkelijke gedachten, vragen, wensen aan het “papier” toe te vertrouwen (en dan papier graag erg ruim interpreteren, als zijnde papier, tekstverwerkers, tablets, etc) en dat komt in gesprekken lang niet altijd tot zijn recht.

Er is meer

Het is dan ook opvallend en voor mij ook vaak onplezierig dat ook vele van mijn relaties, contacten, partners niet lijken te snappen dat mijn communicatie via andere kanalen dan uitsluitend persoonlijk, als net zo volwaardig worden beschouwd als dat 1-op-1 contact. Hoewel de hele wereld zich suf mailt en er zelfs al meer dan voldoende jurisprudentie over de waarde van mailberichten is, blijft het voor sommigen totaal ondergeschikt. Het blijkt dan toch dat men elkaar wil spreken, in plaats van te reageren op een mailbericht.
“Ja, ik had je mailtje wel gelezen, maar ik wilde het toch even van jezelf horen.” ???

Hoezo, ook nog van jezelf horen. Ik heb mijn reactie toch al duidelijk verwoord in een mail. Waarom is het dan toch dat men elkaar op de meest onmogelijke tijden lastig blijft vallen met telefoontjes om wat reeds in de mail staat, ook nog even persoonlijk af te stemmen. Vanzelfsprekend zijn er zaken die vragen om meer en andere uitleg en soms wordt er zelfs al de suggestie bij gezet dat even de zaken persoonlijk afstemmen wenselijk is, maar doorgaans is het klinkklare nonsens. Omgekeerd is het al net zo’n probleem en worden serieuze vragen per mail simpelweg niet beantwoord omdat de wederpartij het medium op zichzelf gewoon niet serieus neemt.

Online heeft ook waarde

Als enthousiast social media gebruiker verleg ik dit probleem ook maar meteen naar de online platforms. Ook deze zijn voor mij net zo waardevol als mail, sms, of een gewoon telefoongesprek. Los van het feit dat ze kunnen worden ‘genuttigd’ op voor mij passende momenten, zijn ze me voor wat betreft de inhoud net zo waardevol als welke andere communicatievorm dan ook, maar dat geldt helaas niet voor iedereen.

Sommige melden zich wel op social media, maar zijn er niet actief. Dat is voor mij net zoiets als een brievenbus hebben, maar nooit op de deurmat kijken of er ook post ligt. Het één kan niet zonder het ander. Actief worden op social media betekent ook reageren op directe vragen of opmerkingen. Een mailadres hebben betekent ook reageren op directe mails!

Wordt het niet eens tijd dat ook deze vormen van communicatie als volwaardig en vooral ook waardevol worden beschouwd?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *