Time Management op de helling!

Zoals het klokje thuis tikt .....

Zelfmanagement
Nog niet zo heel lang geleden konden we onze tijd prima managen. Ons werk was doorgaans overzichtelijk en onze werktijden waren dat ook. Netwerken deden we toch vooral In Real Life en social media was nog de ver van mijn bed show. Dat is allemaal voorbij!
Ooit volgde ik en mijn collega’s een cursus Time Management. Zelfmanagement moesten we dat noemen vond onze trainer, het was immers meer dan alleen maar je tijd managen. Weten jullie het ook nog, we leerden weekschema’s maken, prioriteiten stellen, de grote projecten werden strak gepland en de incidentele klusjes kregen een plaatsje daar tussen in. We hielden ruimte voor onverwachte zaken, persoonlijke gesprekken en hadden keurige overzichten over hoe we de week konden doorkomen. Van maandag tot vrijdag en doorgaans keurig van ½ 9 tot 5.

En toen kwam Het Nieuwe Werken!
En weg was alles wat ik geleerd en beoefend had. Met de komst van Het Nieuwe Werken, mobiel internet en Social Media gingen alle Time Management principes op de helling. Weg waren de strakke schema’s. Weg was het overzicht en de structuur. Weg was ook de ½ 9 tot 5 planning.
We kunnen nu immers ‘tijd- en plaats onafhankelijk’ werken. We onderhouden onze netwerken wanneer het ons past, checken onze mailtjes op elk moment van de dag en mobiel zijn we nooit ver van onze relaties en collega’s af. Maar waar is dan die structuur gebleven?
Ik begrijp heel goed dat er velen zijn die al deze nieuwe ontwikkelingen niet bepaald omarmen. Dat men geen overzicht meer zou hebben over de eigen werkzaamheden en dus (soms krampachtig) vasthoudt aan de ‘oude’ aanpak is zeer begrijpelijk. Ik kan me dat goed voorstellen en met een aardig groep medewerkers binnen mijn bedrijf zie ik die aarzeling voor ‘het nieuwe werken’.

De weg kwijt.
Ikzelf ben ook alle gevoel voor Time Management wel een beetje kwijt. Terwijl ik de krant nog aan het lezen ben (ja ja dat doe ik nog gewoon vanaf papier) check ik al mijn mail. Achter het bureau op kantoor neem ik niet alleen de rest van de mail door, maar ook mijn social media activiteiten en wanneer ik al lopend van de auto op weg ga naar mijn eerste afspraak zit steevast die iPhone in mijn hand om via Foursquare mijn achterban te laten weten waar ik zit en welke zakelijke activiteiten ik daar aan het ontplooien ben. Ik Twitter en passant nog even dat de voetbalclub vrijdag een jaarvergadering heeft en als medezeggenschapsraadvoorzitter (mooi woord voor ‘Wordfeud’) meld ik mij even aan voor de volgende bijeenkomst. Agenda’s zijn bij mij al lang niet meer gescheiden tussen privé en werk gerelateerde zaken.
Een beperking aan het einde van de dag van mijn kantoortijd ken ik niet meer en trouwens wat is, nu ik personal branding hoog in het vaandel heb staan, nu eigenlijk nog ‘werktijd’? Wat hoort bij mijn werk en wat niet? In de avond ga ik dan ook gewoon door. Mail is vrijwel altijd al gelezen voor de nacht invalt en mijn sociale netwerken, in welke vorm dan ook, staan nooit stil.

Heerlijk
En weet je wat …? Ik vind het prima zo. Hoewel een teveel aan werk ook voor mij soms gewoon erg lastig is, voel ik mij heerlijk in deze aanpak. Geen restricties aan wat en wanneer ik iets doe. Dus ook geen zorgen als ik voor 5 uur even iets niet gedaan heb, dat kan nu immers daarna ook. Gewoon thuis aan de keukentafel.
Maar al die nieuwe ontwikkelingen maken natuurlijk dat de gedateerde Timemanagement technieken en trainingen best wel eens tegen het licht mogen worden gehouden. Een lesje tijdsindeling maken tussen ½ 9 en 5 is niet meer aan de orde denk ik zo. Tijd voor nieuwe inzichten, nieuwe technieken. Ik sta er zeker voor open!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *