We hebben een nieuwe website! Wat vind je er van?

Nieuwe websites uit de tijd

De laatste tijd zie ik die vraag zeer regelmatig voorbij komen. In mail, via LinkedIn, Twitter. Noem het maar. Steeds weer enthousiaste ondernemers of zelfstandig professionals die apetrots zijn op hun nieuwe uitstraling en de nieuwe aanpak. Laats retourneerde ik toch een keer zo’n mailbericht met de boodschap; “Wil je een eerlijk of diplomatiek antwoord.”

Het diplomatieke antwoord zou zijn geweest dat; “ik de site erg mooi vind, prachtige vormgeving!” (was dan ook van een ontwerpbureau) en wat stijl en uitstraling betreft deed het zeker recht aan de ‘look en feel’ van het betreffende bureau. Daar zouden ze dan blij mee kunnen zijn en het compliment in hun zak kunnen steken.

Het eerlijke antwoord, dat wat ze dan ook vroegen aan mij, was echter van een andere orde; “Ik vind het eigenlijk niks!” het is een mooie site, het past voor wat betreft uitstraling wel bij jullie, maar het is echt niet meer van deze tijd. De site is weer precies zo’n site als al jaren worden gelanceerd. Het is een site waarop de organisatie vooral aan het zenden is. Nu al verouderd dus, nog voordat hij is gelanceerd. Gemiste kans dus.

Helaas zie ik dit nog heel, heel vaak voorbij komen. Bijna alle nieuwe sites die door ondernemers en ondernemingen worden gemaakt zijn toch een beetje van hetzelfde laken een pak. Natuurlijk zijn ze allen terecht blij met de vormgeving en het uiterlijk. Wellicht hebben ze het veel beter voor elkaar dan wij op dat terrein, alhoewel ik daar natuurlijk onze ontwerpster Brigitte van B-More Design zeer tekort mee doe (onze site is prachtig Brigitte), maar daar gaat het toch niet meer om?

Een site moet toch niet uitsluitend meer vertellen wat men doet, hoe men dat doet en waar men dat al heeft gedaan, of zie ik dat dan verkeerd? Een site moet informeren, kennis delen met de doelgroep, nieuws brengen en het liefst aantrekkelijke, prikkelende, leesbare of tenminste boeiende en informerende blogs. Een site moet dus geen referentielijstje zijn met “kijk eens wat wij allemaal al hebben gedaan en hoe goed.”

Een site moet in mijn ogen ook informeren over de achtergronden van de organisatie en de echte interactie met de doelgroep proberen aan te gaan, maar uiteraard is dat mijn mening. Dan is een standaard WordPress blog vaak nog veel doeltreffender dan dure statische sites. Hoe dan ook met het betreffende bureau ga ik binnenkort een kop koffie drinken en ze mijn eerlijke antwoord toelichten.

3 Responses to We hebben een nieuwe website! Wat vind je er van?

  1. Fred says:

    Even als aanvulling. Volkomen terecht kreeg ik van twittervolgers de opmerking de opmerking dat mijn eigen site wel heel erg wordpress is. Het zou dan ook te makkelijk zijn alleen te stellen dat mijn schrijfsel toch vooral bedoeld is voor corporate websites en dus wordt het tijd mijn eigen site eens tegen het licht te houden. Dank dus voor deze ‘neus op de feiten’ ervaring Ron Kuipers en Nicky Voorwerk. Geeft mij ook gewoon weer te denken.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *